17.8 C
Skopje
вторник, октомври 4, 2022

Секое петто дете во Велика Британија има кошмари поради климатските промени

Kabtel desktop

Секое петто дете во Обединетото Кралство има кошмари поради климатските промени, покажа едно британско истражување. Во истражувањето се покажа дека околу 17% од децата во Британија велат дека загриженоста поради климатските промени им го попречува сонот, а 19% велат дека стравот поради загадувањето им предизвикува кошмари.

Истражувањето спроведено за BBC меѓу 2.000 деца на возраст од 8 до 16 години покажало и дека 41% од децата не им веруваат на возрасните дека ќе ја решат кризата со климатските промени.

Во текот на изминатите неколку години, поттикнати од примерот на 17-годишната Швеѓанка Грета Тунберг, по улиците на светските метрополи излегоа на протести многу деца и тинејџери кои од политичките лидери бараа да се преземат итни мерки за да се стопираат климатските промени.

Ема Цитрон, прихолог за деца во Лондон, вели дека е јасно дека младите се загрижени поради климатските промени со оглед на тоа дека во истражувањето 58% од нив одговориле дека се плашат од ефектите кои ќе ги имаат климатските промени на нивните животи.

„Јавните личности како Дејвид Атенбороу и Грета Тунберг им помогнаа на младите од целиот свет да ја изразат својата загриженост и ние како возрасни мора да ги сослушаме и да им помогнеме да се вклучат во промената на подобро. Сите ние треба да им помогнеме да не се чувствуваат беспомошни и да им испратиме пораки за надеж во нивната иднина и да се осигураме дека ќе добијат вистинска професионална помош ако нивните тешкотии станат посериозни“ вели Цитрон.

Американското здружение на психолози вели дека се свесни за „еко-проблемите“ кај децата, но мора да се направи истражување за да се утврди колку се раширени тие проблеми.

(Reuters, Vijesti.me)

(фото: Pixabay)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!