Ова е најголемиот 3Д печатен чамец во светот

- Advertisement -

Ова е најголемиот 3Д печатен чамец во светот. Потребни биле само 72 часа за да се направи чамецот 3Dirigo. Материјалот од кој е испечатен е мешавина од пластика и целулоза. Печатењето било направено со најголемиот 3Д принтер во светот на Универзитетот Мејн.

Чамецот е долг 7,6 метри и тежи 2,25 тони. Бродот е прототип на патролните бродови на војската. Проектот за изградба на чамецот има освоено три Гинисови светски рекорди: најголем 3Д принтер, најголем 3Д испечатен предмет и најголем 3Д печатен чамец во светот.

- Advertisement -

Универзитетот Мејн исто така развива материјал за печатење специјални дизајниран за бродови. Материјалот е направен од 50% дрво и има слични особини како чистиот алуминиум, а ќе послужи како евтина алтернатива за фрадење бродови.

Можностите на 3Д печатењето брзо се менуваат. Во Дубаи неодамна беше путена во употреба најголемата 3Д печатена двокатна структура во светот, а американските архитекти ги претставија своите планови за изградба на 3Д спечатена вселенска база на Марс направена од вселенски камења.

This is the world’s biggest 3D-printed boat

Innovation, ahoy!📕 Read more: https://wef.ch/34v2Nqy

Posted by World Economic Forum on Петок, 03 јули 2020
- Advertisement -

(World Economic Forum)

(фото: University Maine)

Сподели!
- Advertisement -