12 златни правила за чување на храна

- Advertisement -

Несоодветното чување храна може да претставува ризик за нашето здравје. Триглав осигурување советува како најдобро да ја чувате храната!

Веројатно сите сме свесни дека нeбалансиранатo јадење на долг рок може да доведе до разни здравствени потешкотии. Но, најчесто и не размислуваме дека несоодветно чувана, или несоодветно подготвена храна може да претставува многу поголем непосреден ризик по нашето здравје.

- Advertisement -

„Преку храната можат да се пренесат повеќе од 200 болести”, вели Марјан Ивануша, шеф на Кабинетот на Светската здравствена организација (СЗО) за Словенија, и додава, дека до контаминирање може да дојде во кое било време во текот на производниот процес, во текот на обработка, складирање, транспорт и при дистрибуција. На тој дел лично, тешко можеме да влијаеме, но од исто значење е и начинот на којшто постапуваме со храната дома.

Mожеме многу да направиме со самото почитување на петте основни чекори: да се грижиме за хигиената, да ги одвоиме зготвената и суровата храна, за подготовка на храната да користиме чиста вода и чисти суровини, храната соодветно термички да ја обработуваме и да ја чуваме на соодветна температура.

- Advertisement -

Токму кај чувањето храна најчесто се јавуваат прашања. Затоа за оваа проблематика  ги сумиравме следните основни правила:

 1. 1Најважно е просторот каде што се чува храната секогаш да биде чист, ладен и сув. 
 2. 2Ладилникот да биде наместен до 6°C, додека замрзнувачот да биде наместен до -21°C.
 3. 3Голем број подготвени јадења можат да се чуваат во замрзнувач до 1 месец (секако зависи од видот на храната). Најспецифични за чување се печурките.
 4. 4Јајца можат да се чуваат во ладилникот до 14 дена. Ги чуваме до датумот за употреба. Расипаните јајца мирисаат лошо, а белката и жолчката стануваат матни.
 5. 5Свинско место и пилешко место во ладилник можат да се чуваат до 3 дена, на температура до 5°C, говедското месо и месото од дивеч се чуваат до 10 дена. Доколку ја намалиме температурата рокот на чување може да се продолжи.
 6. 6Свежа риба може да се чува во ладилник до 3 дена, од денот кога била уловена.
 7. 7Воздухот во ладилникот кружи во просторот (во насока на стрелката на часовникот), што влијае на температурата во поедините делови на ладилникот. Затоа храната се подредува согласно температурата: варениот зеленчук, отворени теглички од мармалад на горните полици (каде што е најладно), млечните производи на средната полица, пијалакот, сосови и јајца на вратите од ладилникот, зеленчукот и овошјето во долните делови од ладилникот.
 8. 8Доколку зготвената или подгреана храна не ја изедете веднаш, истата може да ја подгревате додека не се изеде. Но, храната мора веднаш да ја изладите и да ја чувате на ладно. Храната не смете да ја чувате на топло или на собна температура. Дури и спорото ладење на храната на собна температура не е пожелно, бидејќи тие температури се идеални за брзо ширење на бактерии.
 9. 9Зготвениот јачмен и храната подготвена од мешунки ги користиме веднаш кога се подготвени и не ги чуваме.
 10. 10Компирот може да се подгрее уште еднаш, доколку претходно сме го чувале соодветно (на брзо ладење и чување во ладилник до 5 °C).
 11. 11Печурките не се подгреваат.
 12. 12Најздраво е свежо, затоа зготвената храна е најдобро да се изеде веднаш кога е подготвена.
Сподели!
- Advertisement -