-1.2 C
Skopje
четврток, декември 2, 2021

ЕБОР прогнозира пад од 5% на македонската економија годинава и раст од 3,5% во 2021

Kabtel desktop

Годинава пад од 5 проценти, догодина раст од 3, 5 отсто. Европската банка за обнова и развој ги објави најновите прогнози за македонската економија.

Слични се проекциите и за останатите земји од Западен Балкан. Ваквите бројки главно се темелат на лошите резултати во работењето на туристичкиот сектор, угостителството, падот на странските дирекни инвестиции и дознаките од странство.

Претходно ЕБОР прогнозираше пад за македонската економија од 3, 5 проценти и раст од 5,5 отсто во 2021та година. Годинава најголем раст се очекува да има Црна Гора.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!