-5 C
Skopje
петок, ноември 27, 2020

Ова се топ 10 најлоши лозинки за 2020 година

E-commerc 11.11.2020

Компанијата Nordpass анализираше повеќе од 275 милиони лозинки кои биле изложени на јавноста после хакерски напади. Од тоа направиле листа со топ 10 најчесто лозинки, па поради безбедност би било добро да проверите дали некоја од вњшите лозинки се наоѓа на листата.

Повеќе од половина од протечените лозинки се повторуваат во од неколку десетици до неколку милиони пати, односно 56%. Од друга страна, само 44% од лозинките биле уникатни, односно не се повторувале никаде.

Најголем дел од лозинките на листата со топ 10 исто така се многу лесни за откривање со обично нагаѓање, а само „picture1″ е малку потврд орев за откривање.

Од Nordpass советуваат сите корисници на интернет да не користат шаблони или копчиња на тастатурата.

(B92)

(фото: Wikimedia)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •