2 C
Skopje
сабота, јануари 23, 2021

За прв пат после 33 години дрон влезе во петтиот реактор на Чернобил

Kabtel desktop

Дронот наречен Elios за прв пат после 33 години влeзе во петтиот реактор на нуклеарната електрана Чернобил. Дронот Elios 2 припаѓа на компанијата Flyability, а неговата задача била да изврши инспекција на една од најопасните и најнепристапните локации во светот – нуклеарната електрана во Чернобил каде што се случи катастрофа во април 1986 година. Ова е прв пат да се врши проверка на петтиот реактор.

Во времето на катастрофата петтиот блок од електраната бил во завршна фаза од изградбата и поради тоа никогаш не е довршен, а не се знаело ни дали базените во петтиот реактор содржат шипки со осиромашено ураниумско гориво. Токму затоа дронот Elios 2 влегол во реакторот. Утврдено е дека базените се празни, односно дека во реакторот нема нуклеарен отпад.

Дронот Elios 2 инаку се користи за инспекција на нуклеарни електрани. Леталото може да утврди колку време е потребно за гаснење на нуклеарната електрана за да се направи инспекција и може да врши клучни задачи за одржување. Мисијата во Чернобил била тешка затоа што дронот морал да прелета ѕид висок 70 метри, а ако дојдело го губење на сигналот, дронот би бил изгубен.

Сепак, мисијата била успешна, а она што покажале снимките и фотографиите кои ги направил дронот било задоволително.

(Klix.ba)

(фото: )

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •