Европски претприемачи: Растете ги вашиот бизнис и вашата трансатлантската мрежа преку YTILI

- Advertisement -

Регрутирањето на програмата за млади и трансатлантски иновативни лидери на иновации во програмата 2021-2022 (YTILI) сега е започнато и ќе прифаќа апликации на 4 јануари 2021 година. YTILI е водечка програма на Стејт департментот на САД, за нови претприемачи од Европа. Од своето лансирање во 2016 година, YTILI помогна да се унапредат кариерите на скоро 300 деловни и социјални претприемачи од Европа, обезбедувајќи им алатки, мрежи и ресурси кои им се потребни за да ги развиваат своите потфати.

YTILI беше лично и професионално искуство кое ми го смени животот, бидејќи имав можност да истражам бизнис можности, да научам од членовите на стартап еко-системот на Сиетл и да најдам вистински пријатели меѓу моите соработници од Европа. Силно ја препорачувам оваа уникатна можност на сите европски претприемачи и иноватори“, вели Нина Николич, ко-основач на„ Стартап Македонија и алумна на YTILI.

- Advertisement -

CEED Словенија е возбудена за партнерство со WorldChicago, кои се избрани од Стејт департментот на САД, Биро за образовни и културни работи за спроведување на Програмата за стипендии YTILI. „Чест ни е да го прошириме партнерството со WorldChicago преку Програмата за стипендии YTILI. Нашиот тим на CEED Словенија се состои од алумни за професионална размена на Стејт департментот на САД од Програмата за професионални соработници, Програмата за меѓународно водство на посетители и YTILI. Ние исто така бевме важен партнер во земјата за Програмата за професионални соработници на Стејт департментот на САД и ќе го искористиме ова искуство за поддршка на поединци во текот на целиот процес на апликација за YTILI“- вели Аља Гајсек, програмски директор на CEED Словенија.

„YTILI помага да се трансформира претприемачкиот екосистем во Европа и создава синергија за привлекување, промовирање и одржување на робусна глобална економија“. вели Пеги Парфеноф, претседател на World Chicago. „Имаме среќа да помогнеме во администрирањето на овој важен проект и да продолжиме да ја користиме дипломатијата како алатка за поврзување на локалните заедници со меѓународни професионалци“.

- Advertisement -

Програмата за стипендии YTILI 2021-2022 ќе вклучи 60 млади европски претприемачи од 45 земји во низа виртуелни и лични активности за професионален развој и лидерство, почнувајќи од крајот на 2021 година. Програмата ќе вклучува петнеделно искуство во САД со стипендија во американска компанија. Стипендијата ќе биде надополнета со виртуелна програма за Mini-MBA за претприемништво пред и по искуството во САД. Апликацијата за YTILI ќе биде отворена од 4 јануари – 1 март 2021 година. За да дознаете повеќе за програмата, посетете ја страницата http://ytili-worldchicago.org/.

CEED Словенија обезбедува обуки, консултации, менторство и градење на екосистеми за претприемачи во Југоисточна Европа. Со споделување на можности и решавање на предизвиците со кои се соочуваат младите претприемачи, CEED Словенија создава одржлив пат кон раст и успех за бизнисите и организациите.

- Advertisement -

WorldChicago е непрофитна организација посветена на промовирање на граѓанска дипломатија преку програми што ја поврзуваат заедницата во Чикаго со светот. Како домаќин на меѓународните посетители спонзорирани од Стејт департментот на САД, WorldChicago делува како врска помеѓу приближно 1.000 меѓународни посетители и нивните колеги од Chicagoland секоја година.

The U.S. Department of State’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) гради врски меѓу народот на Соединетите држави и народот на другите земји преку академска, културна, спортска, професионална и приватна размена, како и јавно-приватно партнерство и програми за менторство.

Програмата за стипендија (YTILI) е спонзорирана од Стејт департментот на САД со финансиски средства обезбедени од Владата на САД и поддржани во неговата имплементација од WorldChicago и CEED Словенија.

Сподели!
- Advertisement -