Одржлив пловечки континент го чисти океанот и го подготвува отпадот за рециклирање

- Advertisement -

Концепт дизајн на пловечки континент кој го чисти океанот од отпадот и го подготвува за рециклирање освои надграда за дизајн. Импресивниот концепт дизајн наречен 8th Continent е пловечка станица која нуди решение за еден од најголемите проблеми на денешницата – отпадот во океаните.

Концептот е дело на Ленка Петракова, а осмислен е да го собира отпадот од океаните и го подготвува за рециклирање. Овој концепт доби награда за архитектура и иновации Jacques Rougerie fondacije.

- Advertisement -

Петракова е дизајнерка во компанијата Zaha Hadid Architects во Лондон, а својата идеја првобитно ја развила на Универзитетот на применети уметности во Виена, Австрија неколку години откако почнала да студира за загадување на океани.

Дизајнот е осмислен така за 8th Continent да плови во Тихиот Океан, а е составен од пет главни делови. Бариерата на континентот собира отпад и складира енергија од плимата, колекторот го сортира, го разградува и го складира отпадот, истражувачкиот и едукациски ценат се користи за учење и прикажување на ефектите врз океаните, зелените градини се наменети за одгледување билки и десалинизација на водата, а има и станбен дел за живеење.

- Advertisement -

Континентот е целосно самоодржлив, користи енергија од бранвоите, но и од сонцето благодарение на соларните панели. Петракова добила инспирација од морскиот свет, односно во живите самооодржливи водени организми.

„Сфатив колку се уништени океаните и колку видови се истребени, колку есеризно загадувањето и дека деловите во кои никогаш не стапнал човек сепак ги чувствуваат ефектите на нашите активности“ вели Петракова.

- Advertisement -

Со оглед на количината пластика која завршува во океаните, концептот би можел да помогне во подигањето на свеста и во промените кои се неопходни.

(Klix.ba)

(фото: YouTube screenshot)

Сподели!
- Advertisement -