19.8 C
Skopje
сабота, јуни 12, 2021

Лушпите од овошје добиваат втор живот – се претвораат во одржливи торби за пазарување

Kabtel desktop

За мислете само колку милиони или милијарди луѓе во светот секојдневно консумираат овошје? Што мислите дека се случува со лушпите од овошјето што го јадат? Можеби мал дел се компостираат и се користат како органско ѓубриво, уште помал дел се користат за изработка на некои еколошки иновации, а најголем дел завршуваат во отпад.

Но, тие лушпи може да имаат многу корисна намена – може да се претворат во еколошки торби за пазарување кои се одржлива алтернатива за пластиката, хартијата и памукот. Торбите се реупотребливи и се раствораат во вода или во почва и стануваат прихрана за растенијата кога повеќе нема да се користат.

Торбите се направени со комбинација на целулоза кога е нуспроизвод на текстилната индустрија и пектинот кој се екстрахира од лушпите од овошје, како нуспроизвод на производството на сокови. Торбите Sonnet155 засега се концепт, а ги дизајнираа студентите Јохана Хемејер – Кертен и Лобке Бекфелд, кои се надеваат дека наскоро ќе почнат да ги произведуваат.

(Waste-Ed)

(фото: Facebook)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •