21.8 C
Skopje
среда, октомври 4, 2023

The Economist ја објави најновата листа на најбезбедни градови во светот!

Kabtel desktop

Копенхаген е прогласен за најбезбеден град во светот, според истражувањето на магазинот „The Economist“.

На листата на најбезбедни градови во светот магазинот го сместил главниот град на Данска кој освоил 82,5 од 100 поени.

Веднаш зад него се наоѓаат Торонто и Сингапур, пренесува „CNBC“.

Во ова четврто издание, покрај категоријата дигитална, здравствена инфраструктура, како и лична безбедност се вклучува и факторот на безбедност на животната средина кој е додаден како одговор на глобалните климатски промени.

Рангирани биле 60 градови според 76 фактори на безбедност за да се добие цела слика на урбаната безбедност.

„Пандемијата на Ковид-19 влијаеше не само на глобалната здравствена безбедност туку и на урбаната безбедност, како и на сите нејзини аспекти“, изјавил директорот на овој проект, Синг.

Листата од десет најбезбедни градови во светот е следна:

1. Копенхаген;
2. Торонто;
3. Сингапур;
4. Сиднеј;
5. Токио;
6. Амстердам;
7. Велингтон;
8. Хонгконг;
9. Мелбурн;
10. Стокхолм.

„Постои корелација меѓу позициите на државите и индексот како и нивните економии. Државите чие население има висок приход имаат развиена инфраструктура, додека пак земјите со ниски приходи заостануваат по тоа прашање“, изјавил Синг.

Синг исто така изјавил дека ова е показател кој треба да ги потсети владите на потребата од дополнителни инвестиции во мерките на безбедност, особено во политички и економски нестабилните земји.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!