12.8 C
Skopje
недела, октомври 24, 2021

Америка прогласи 23 животински врсти за изумрени

Kabtel desktop

Американската сојузна агенција за заштита на фауната одлучи да прогласи 23 животински врсти за изумрени. Агенцијата утврди дека тир врсти изумреле и почна процес за нивно повлекување од листата со загрозени видови.

Владините експерти сметаат дена на многу начини се обиделе да ги пронајдат тие 23 врсти птици, риби и други животни. Предупредуваат дека климатските промени и уништувањето на живеалиштата, покрај другите фактори, може да доведат до се почести изумирања на животни и растенија.

„Со климатските промени и исчезнувањето на природните подрачја каде што живеат, се повеќе животински видови се на работ на опстанок. Сега е време за проактивни, колаборативни и иновативни начини за да ја спасиме дивината на Америка“ изјави Деб Халанд, американска министерска за управување со федералните природни ресурси и територии.

Исчезнувањето на овие животински видови се потсетник дека изумирањето е последица на промените во животната средина кои ги предизвикува човекот. Меѓу изумрените има 11 врсти на птици, 8 врсти на слатководни школки, две врсти на риби, една врста на лилјак и една билка, објави агенцијата.

(N1)

(фото: Wikimedia)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •