4.8 C
Skopje
сабота, ноември 27, 2021

Фински научници одгледуваат кафе во лабораторија

Cementarnica USJE, mobile 19.11.2021

Со оглед на негативните ефекти кои ги имаат климатските промени врз посевите на кафе ширум светот, иновациите во поглед ан одлгеудвањето на кафето се и повеќе од добредојдени.

Така, изгледа дека не само месо, туку наскоро ќе одглерудваме и кафе во лабораторија. Имено, научници од Финска се обидуваат да одгледуваат кафе во лабораториски услови. Процесот започнува со клетки од вистинско кафе, кои ги ставаат во хралнливи состојки, а потоа во биореактор за да се размножат.

Потоа се печат како и обичното кафе. Се уште вкусот на кафето одгледано во лабораторија не е ист како обичното, но научниците велат дека засега наликува на некаква мешавина со мед, а секој ден се се поблиску до вистинскиот, оригинален вкус на кафето.

Кафето одгледано во лабораторија ќе има повеќекратни бенефити. Најпрвин, како што споемнавме климатските промени ги уништуваат посевите со кафе, а поради се поголемата побарувачка се зафаќаат се поголеми земјоделски површини со кафе и се уништуваат шуми.

За одгледување на кафето во лабораторијата на Техничкиот истражувачки центар VTT не е потребна почва , вода, ниту пестициди, туку кафето може да се одгледува и да се консумира каде било. Со тоа се крати и на емисијата на гасови од бродовите. Битно е и да споменеме дека може да се одгледува и во која било климатска зона.

Би пиеле ли кафе одгледано во лабораторија?

(World Economic Forum)

(фото: Pixabay)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!