8.8 C
Skopje
сабота, декември 3, 2022

Најнова одлука за корекција на цените на горивата

Kabtel desktop

ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) СЕ НАМАЛУВА ЗА  3,00 ДЕНАРИ ЗА ЛИТАР, А ЕКСТРА ЛЕСНОТО МАСЛО ЗА ДОМАЌИНСТВО (ЕЛ-1) СЕ НАМАЛУВА ЗА 2,50 ДЕНАРИ ЗА ЛИТАР

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 2,50% во однос на одлуката од 14.03.2022 година.

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалува за 3,00 денари/литар, додека малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се намалува за 2,50 денари/литар.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 не  се менуваат, односно остануваат на исто ниво.

Малопродажната цена наМазутот М-1 НС се намалува за 1,615 денар/килограм и сега ќе изнесува 59,299 ден/кг.

Од 16.3.2022 година од 00:01 часот максималните цени на  нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин                  ЕУРОСУПЕР БС – 95                                     86,50             (денари/литар)

Моторен бензин                 ЕУРОСУПЕР БС – 98                                    88,50            (денари/литар)

Дизел гориво                                  ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)       85,00             (денари/литар)

Масло за горење                Екстра лесно 1 (ЕЛ-1)                      81,00            (денари/литар)

Мазут М-1 НС                                                                                                                                                     59,299 (денари/килограм)

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување во просек: кај дизелот за 4,255%, кај екстра лесното масло за 4,169% и кај мазутот намалувањето е во просек за околу 2,999%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период е понизок за 0,111%.

Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 16.3.2022 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!