Арктикот се загрева четири пати побрзо од остатокот од светот!

- Advertisement -

Глобалното затоплување предизвика климатски промени кои многу повеќе се чувствуваат на Арктикот отколку што се мислеше претходно, велат научници од Финска.

Според новата студија на научниците од Финскиот метеоролошки институт во Хелсинки, арктичкиот регион се загреат речиси четири пати побрзо од глобалниот просек во изминатите 43 години.

- Advertisement -

Некои делови од Арктичкиот Океан сега се затоплиле седум пати побрзо отколку што се загреат остатокот од светот. Климатските модели досега го прецениле ефектот на т.н. поларна амплификација, вели финскиот научник Мики Рантанену.

Претходните студии дошле до сознанието дека Арктикот се загрева двапати побрзо од остатокот од планетата, додека Арктичкото собрание со седиште во Норвешка во март минатата година извести дека Арктикот од 1971 до 2019 година се загреат за 3,1 степени Целзиусови, или трипати повеќе од глобалниот просек.

- Advertisement -

Финските научници веруваат дека поголемите вредности кои ги откриле со студијата се резултат на се побрзото и долготрајно затоплување на Арктикот, како и на фактот дека собирале податоци од 1979 година наваму, кога станале подостапни деталните сателитски снимки.

- Advertisement -

(Dnevnik.hr)

Сподели!
- Advertisement -