Владата ја замрзна цената на пелетите на 27.000 денари за тон

- Advertisement -

Владата донесе одлука да ја замрзне цената на пелетите на 27.000 денари за тон согласно предлогот на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и на Министерството за економија, информираа денеска од министерството за економија.

Од министерството велат дека одлуката за цените на пелетите и огревното дрво е донесена согласно анализите и предлозите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Национални шуми. Во анализите за октомври просечната увозна цена за тон пелети е 22.940 денари, а цената која ја е замрзната е 27.000 илјади денари по тон.

- Advertisement -

Во замрзнатата цена се предвидени трошоците за ДДВ и транспорт, како и одредена маржа за трговците.

„Има разлика од повеќе од 4.000 денари по тон што е солидна разлика за трговците да не се во загуба и да ги покријат сите режиски трошоци“, , изјави министерот Крешник Бектеши на денешната средба со новинарите.

- Advertisement -

Продажната цена по килограм пелети во земјава е околу 55 денари, а со замрзнувањето ќе биде 27 денари за килограм.

Сподели!
- Advertisement -