Онлајн софтвер за заштита или антивирус

- Advertisement -

Онлајн софтвер за заштита. Антивирус. Двата збора се користат наизменично доволно често. Но, сигурно, тие се различни. А сепак директно се поврзани кога ќе ги погледнете одблизу.

Терминот „антивирус“ е со нас веќе со децении, датира од првиот софтвер кој беше дизајниран да ги спречи компјутерите да добиваат малициозен софтвер или злонамерен код, како вируси, што би ги заклучил компјутерите, ќе ги помеша податоците или на друг начин ќе ги оштети компјутерите и  нивните податоци. Главен пример на овој ран типов на малициозен софтвер е вирусот „Melissa“ од 1999 година што се ширеше преку инфицирани прилози преку емеил и уште поразорниот вирус „ILOVEYOU“ кој нанесе милијарди штета ширум светот.

- Advertisement -

Има добра причина зошто луѓето толку лесно го користат зборот „антивирус“. Вирусите се во нашиот колективен ум веќе некое време. И купувањето на компјутер честопати беше придружено со прашањето: „Дали имате антивирус за вашиот компјутер? Во голема мера, поимот антивирус стана прилично вкоренет.

Сепак, денес драматично се променети работите. Сè уште ни треба антивирус, тоа е сигурно. Но, потребно е многу повеќе од тоа за да се живее безбедно онлајн во моментов. И тука доаѓа софтверот за заштита на интернет.

- Advertisement -

Што е онлајн софтвер за заштита?

Онлајн софтверот за заштита ве заштитува. Вклучува антивирус, но дополнително го штити и вашиот идентитет и приватност на вашите уреди.

- Advertisement -

Начинот на кој ги користиме нашите компјутери, таблети и телефони во денешно време ја покажува причината зошто ни е потребна толку широка заштита. Ние водиме голем дел од нашите животи на интернет. Користиме онлајн апликации за банкарство, купуваме, ги планираме финансиите онлајн. Ние, исто така, и работиме од нашите домови со паметни уреди и паметни звучници. Сè повеќе, го следиме нашето здравје и благосостојба и со поврзани уреди – како што се тренинзите на нашиот телефон и биометрија со уреди за потрошувачи, па дури и од медицинска класа.

Сето ова создава податоци. Податоци за тоа кои сме, што правиме, кога го правиме тоа, колку често и каде. Тоа се драгоцени информации. Приватни информации. Лични податоци. И разбирливо, тоа треба да се заштити.

Едноставно кажано, денешните закани еволуираа. Додека вирусите и малициозниот софтвер остануваат проблем, денешните лоши актери се ангажираат во повисоки цели, како крадење лични и финансиски информации за кражба на идентитет. Покрај тоа, големите и малите организации собираат податоци од вашите уреди и работите што ги правите на нив, личните податоци што многумина ги споделуваат и продаваат за профит. Некои од оваа збирка податоци стануваат доста значајни, составени од широк опсег на јавни извори кои може да вклучуваат записи како стечај, продажба на недвижности и евиденција за раѓање – плус приватни извори кои понатаму може да ги вклучат вашите навики за купување, луѓето со кои разговарате, но и како изгледаат вашите дневни рути врз основа на информациите за локацијата снимени од вашиот паметен телефон.

Ако се најдете изненадени од ова, не сте сами. Огромен обем на активности за собирање податоци се случуваат без знаење или согласност на луѓето.

Ако се прашувате зошто некој би сакал такви податоци баш за вас, сметајќи дека воопшто и не сте доволно инетресна мета на хакерите, размислете за индустријата од повеќе милијарди долари на онлајн брокерите за податоци. Тие собираат илјадници различни податоци од милиони луѓе и ги ставаат на продажба на секој што има интерес да ги купи. Тоа би можеле да бидат огласувачи, потенцијални работодавци, приватни истражувачи и слично. Исто така, лошите актери би можеле да ги користат вашите сопствени податоци за да пратат спам, да ве вознемируваат, да се претвораат дега сте вие или на друг начин да ви наштетат.

Денешниот софтвер за заштита на интернет ве штити од денешните закани

На почетокот, многу од овие упади во нашата приватност и идентитет беше тешко да се забележат, а камоли да се спречат. На пример, вашите лични податоци се фатени во прекршување на податоците и завршуваат објавени за продажба на темната мрежа. Како да дознаете, пред да биде предоцна и крадецот да ви одземе многу средства од вашата дебитна картичка? Исто така, со десетици и десетици брокери за податоци, како да пронајдете кои од нив имаат објавени информации за вас и потоа да побарате да бидат отстранети? А што ако ви се случи кражба на идентитет преку Интернет и се соочите со трошоци?

Така, како што еволуираа онлајн заканите, така еволуираше и софтверот за заштита на интернет. Поминуваме многу од денот на интернет, а онлајн заштитата како McAfee+ ви помага да го правите тоа поприватно и побезбедно. Тој е доста сеопфатен, а различните планови за McAfee+ вклучуваат:

  • Чистење на личните податоци со кое се открива кои брокери на податоци со висок ризик и сајтови за пребарување луѓе ги собираат и продаваат вашите лични информации и бара отстранување на информациите, го потврдува комплетирањето и спроведува тековно скенирање бидејќи податоци континуирано се собираат.
  • Неограничено безбеден VPN кој автоматски се поврзува со јавен Wi-Fi за да ја заштити приватноста на интернет и да ги заштити личните податоци при онлајн банкарство, купување или прелистување.
  • Покривање на кражба на идентитет и украдени средства од 1 милион долари за да се надоместат изгубените средства или трошоци за враќање на идентитетот на клиентот, вклучително и загуби на 401К сметки.
  • Ransomware Coverage за надоместување до 25.000 долари за загуби и такси за откуп.
  • Лиценцирани експерти за реставрација кои можат да ги преземат неопходните активности за да ги поправат проблемите со идентитетот и кредитот, вклучително и помош измама на идентитет на починат член на семејството.
  • Кредитниот мониторинг и предупредувања ги следи промените во вашиот кредитен рејтинг, извештај и сметки со навремени известувања и насоки за да можете да преземете акција за да се справите со кражбата на идентитет.
  • Кредитен резултат и извештај за да ви помогне да останете во тек со дневните промени на вашиот кредитен рејтинг и извештај, од една локација.
  • Заклучувањето на кредитот ја намалува можноста да станете жртва на кражба на идентитет со тоа што ви овозможува брзо да го заклучите и отклучите вашиот кредит, што може да помогне да се спречи неовластено отворање на сметки.
  • Безбедност замрзнување спречува неовластен пристап до постоечки сметки или нови сметки што се поставуваат на ваше име со замрзнување на кредит, банка или комунални услуги.
  • Следење на идентитет за до 60 уникатни лични информации на темната мрежа со навремени предупредувања до 10 месеци порано од конкурентните производи.

Сигурно, заштитата како оваа останува наш примарен фокус. McAfee и КАБТЕЛ ќе продолжат да нудат повеќе видови заштита кои се грижат за вас и вашиот бизнис.

Заклучок: Антивирус да, како дел од вашиот сеопфатен онлајн план за заштита

Значи, иако антивирусот и софтверот за заштита на интернет се различни работи, тие работат заедно. Антивирусот обезбедува силна безбедност на уредот, што ги надополнуваат функционалностите за приватност и идентитет вклучени во онлајн заштитата. Некогаш беше доволно да ги заштитиме нашите уреди од вируси и малициозен софтвер. Сега треба да се заштитиме и себеси. Само антивирусот нема да го направи тоа, но антивирусот како дел од онлајн заштитата ќе го направи.

Сподели!
- Advertisement -