12.8 C
Skopje
недела, мај 28, 2023

Благодарение на Google во Хрватска ќе може да се предвидуваат поплави

Kabtel desktop

Делови до Хрватска минатата недела ја погодија катастрофални поплави, чии последици ќе се санираат долго време и во иднина би можеле да се случуваат се почесто, предупредуваат експертите. Сето тоа е резултат на климатските промени. Според некои податоци, поплавите годишно влијаат на животите на над 250 милиони луѓе во светот, а еден од начините на коишто може да се ублажат е со подобра подготовка, односно предвидување на поплавите.

Со такви предвидувања почна Google уште пред пет години во Индија, а со тек на време ја прошири и на некои други подрачја. За предвидување на поплавите се користи вештачка интелигенција, која обработува различни податоци како временски прогнози и сателитски снимки и ги комбинира двата модели – хидролошкиот, кој ја предвидува количината вода која тече во реките и моделот на инундација, кој предвидува кои подрачја ќе бидат погодени и колку ќе биде длабока водата.

Од Google неделава најавија дека таа можност за предвидување на поплавите ча прошируваат на 80 земји, додавајќи 60 нови земји од различни подрачја, вклучувајќи ја и Хрватска.

Националните и локалните власти, хуманитарните организации и подеинци во овие региони сега можат да пристапат до клучни информации дури 7 дена однапред за да се подготват и да се прилагодат на поплави преку Flood Hub – платформата на Google, која прикажува прогнози за речните поплави, покажува каде и кога ќе се случат, во подрачја ширум светот со вкупна популација од 460 милиони луѓе.

(Zimo)

(фото: Raw Pixel)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!