Прва успешна роботска трансплантација на црн дроб

- Advertisement -

Една од најсложените абдоминални операции, трансплантацијата на црн дроб, по прв пат беше успешно направена од страна на робот. Овој успех ја потврдува корисноста и прецизноста на роботите при хируршките интервенции и операции, дури и кај зафатите кои вклучуваат деликатно шиење.

Пациентот на кој била извршена операцијата е маж на околу 60 години, кој боледувал од рак на црн дроб и цироза предизвикана од хепатитис Ц, па му била неопходна трансплантација. Движењата на роботот одблиску ги контролирал главниот хирург, д-р Адел Кан, кој гледал во екран и користел нешто слично на џојстик за видеоигри. Операцијата траела околу 8 часа, иако хирурзите веруваат дека тоа време ќе се скрати кога оваа процедура ќе стане позастапена.

- Advertisement -

Во нормални околности, на пациентите кои ќе имаат ваков тип на операција во најдобар случај им требаат околу 6 недели акрепнува, за да можат да уживаат во секојдневни активности без да чувствуваат каква било непријатност. Меѓутоа, благодарение на тоа што ова е роботска трансплантација, пациентот после еден месец може непречено да оди и да се врати на нормалните хобија кои вклучуваат физичка активност, како што се пливањето и голфот.

Оваа иновативна метода овозможува операцијата да биде помалку инвазивна и со самото тоа закрепнувањето на пациентите е неспоредливо побрзо.

- Advertisement -

(WebMind)

(фото: Wikimedia)

Сподели!
- Advertisement -