21.8 C
Skopje
среда, октомври 4, 2023

ВИДЕО: Стигнува Motocompacto, едно необично решение за урбана мобилност

Kabtel desktop

Последните години се забележува тренд на користење алтернативни превозни средства, првенствено на две тркала, кои се поздрави за луѓето и за околината. Мноугмина автомобилите ги заменија со велосипеди, а многу се популарни и електричните скутери, За тие што бараат алтернативно превозно сресство пристигнува и Motocompacto, решението на Honda за урбана мобилност.

Станува збор за нова верџија на минијатурниот мотоцикл на Honda од почетокот на 80-тите години, кој тогаш имаше бензински мотор. Оваа јапонска компанија безш далеку пред своето време со тој велосипед, кој го нарекоа „last mile” решение, односно превозно средство со кое луѓето кои одат на работа последните неколку сторина метри или неколку километри од каде што го паркирале автомобилот до крајната дестинација ќе возат со мотоцикл.

Ззатоа и оригиналниот Motocompacto и новата електрична верзија се направени со минијатурни димензии и овој скутер може да се склопиз за да го собере во багажникот на автомобилот. Бидејќи е направен само за кратки растојанија, нема голема брзина и голем досег. Може да забрза до максимални 25 км/ч и има досег од само 20 км, што значи дека мора често да се полни. Времето на полнење до 100% е околу 3,5 часа.

За да биде лесно пренослив, некои делови од Motocompactо може да се склопат. Рачките и седиштето може да се вовлечат во куќиштето, додека задното тркало се повлекув навнатре. Така склопет моторицклот има димензии од 73×54 см.

На пазарот треба да се појави во ноември по цена од 995 долари.

(Jalopnik)

(фото: Honda)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!