Македонски иновативни компании се претставија пред инвеститори од САД и од регионот

- Advertisement -

Проектот “Газели” и иновациите во Северна Македонија и балканскиот регион

Центарот за управување со знаење (ЦКМ) го организираше успешниот завршен настан за проектот “Газели”, кој беше дел од програмата Interreg BalkanMed. Овој настан беше резултат на осуммесечна интензивна работа, соработка и иновации од страна на иноваторите и претприемачите од Северна Македонија и други земји во балканскиот регион.

- Advertisement -

Проектот “Газели” беше координиран од Стопанската комора на Атина и имаше за цел да го поддржи и охрабри претприемничкиот дух и иновативноста во регионот. Преку овој проект, повеќе од 40 стартапи, вклучувајќи речиси 10 од Северна Македонија, добивајќи неоценлива поддршка и ресурси за да ги развијат своите идеи и проекти.

На настанот, кој се одржа во Скопје, присутните имаа можност да се запознаат со иновативните компании и проекти кои произлегоа од проектот “Газели”. Пичинг сесиите им обезбедија на претприемачите можност да ја споделат својата визија и да ја претстават својата работа пред потенцијални инвеститори од САД и регионот.

- Advertisement -

Индивидуално, секој стартап имаше 10 минути за да ги претстави своите проекти, идеи и иновации. Овие компании беа:

  • Edulactica – Иновативна платформа за усогласеност со регулативата на соработниците и партнерите.
  • Best Online Assistant – Платформа 3 во 1 за образование, кариера и вработување за лица со попреченост.
  • ECGalert – Софистицирана виртуелна интелигенција за предупредување за ЕКГ.
  • CarbCoin – Дигитален маркетинг за зголемување на продажбата и создавање на врски со клиентите.
  • FIXIGO (fifigo.io) – Универзална самоодржлива платформа за поврзување на компании со потребните податоци.
  • Мирјана Јосифовска – Специјализирано продукциско студио за одржлив дизајн и производство.

Овој настан беше доказ за успешната соработка, иновативноста и несомнената решителност на претприемниците во балканскиот регион. Целта беше не само да се прослават постигнувањата, туку и да се креира можност за подигнување на овие иновативни проекти на следното ниво на развој.

- Advertisement -

Центарот за управување со знаење (ЦКМ) продолжува со својата мисија да ги подобрува и унапредува процесите за управување со знаењето во регионот, преку разни активности и соработка со граѓанскиот сектор, државата и профитниот сектор.

Сподели!
- Advertisement -