Поранешен Twitter за една година изгуби повеќе од половина од вредноста

- Advertisement -

Платформата Х (порано позната како Twitter) изгуби значителен дел од вредноста откако пред една година на нејзино чело застана милијардерот Илон Маск. Магазинот Fortune и финансиската новинска агенција Bloomberg соопштија дека при делењето на акциите на вработените X е проценет на вкупно 19 милијарди долари.

Маск плати 44 милијарди долари за оваа платформа во октомври минатата година. Оттогаш милијардерот ја преминуваше во X и рече дека сака да изгради платформа како апликација со повеќе функции, вклучувајќи и финансиски услуги.

- Advertisement -

Од преземањето досега платформата се бори со значителен пад на приходите од огласување. Маск во неколку наврати рече дека се дупло помали отколку што биле порано.

Многу компании ја избегнуваат X како платформа за огласување затоа што се плашат од негативната средина за своите брендови. Маск се обидува да ја пополни празнината со приходите од новата претплата.

- Advertisement -

Освен тоа, за преземање на компанијата зеде заем од околу 13 милијарди долари, кои сега ја оптоваруваат платформата X и кои собираат камати од околу 1,2 милијарди долари годишно.

(SEEBiz.eu)

- Advertisement -

(фото: X)

Сподели!
- Advertisement -