Преку „Зелениот финансиски инструмент” 46 милиони евра се ставаат на располагање на бизнисот и граѓаните

- Advertisement -

Преку „Зелениот финансиски инструмент” 46 милиони евра се ставаат на располагање на бизнисот и граѓаните за воведување на технологии од обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност
Почитувани,
Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, се обрати на настанотот за промоција на финансиски продукти од проектот „Зелен  финансиски инструмент”, кој се имплементира во соработка со агенциите на Обединетите нации, УНДП, ИОМ и УНЕЦЕ и ЕБРД.

Во неговото обраќање, вицепремиерот Битиќи рече дека за него, овој проект е исклучително значаен бидејќи е начинот на кој можеме да имаме реален инпакт кон постигнување на нашите заеднички цели од Агендата 2030, за што во септември на 78-то Генерално собраните на Обединетите нации, се усвои Политичката декларација за забрзување на имплементацијата на Целите за одржлив развој од сите земји членки на Обединетите нации.

- Advertisement -

„Имајќи предвид дека сите држави се справуваат со глобални кризи, како пост ковид економското закрепнување, енергетската и економска криза, сметам дека овој проект со своите продукти кои се наменети кон малите и средни претпријатија и граѓаните од недоволно опфатени категории, е одлична можност да ја изразиме својата силна посветеност на забрзување на имплементација на Агендата 2030 и остварување на Целите за одржлив развој. Особено важно е дека преку имплементацијата на овој проект, токму приватниот сектор и граѓаните ќе земат активно учество во борбата со загадувањето и климатските промени“, рече Битиќи.

Во неговиот говор, вицепремиерот Битиќи рече дека Зелениот финансиски инструмент, кој започнува од денеска и ќе се имплементира до април 2026 година, има на располагање 46 милиони евра кои ќе бидат пласирани преку комерцијалните банки, кои се наменети и ќе можат да ги користат малите и средни претпријатија и граѓаните од ранливите категории.

- Advertisement -

„Практично, средните и малите компании и граѓаните, со фокус на недоволно опфатените  категории, ќе можат преку комерцијалните банки да имаат пристап до кредити со грантова компонента со кои ќе можат да инвестираат во топлински пумпи, инвертери, клима уреди, котли, сончеви колектори за топла вода, фотоволатици, меѓу останатите продукти. Покрај ова, за олеснување на процесот и осигурување на правилно искористување на средствата, ним ќе им биде на располагање и бесплатна техничка помош. Овие 46 милиони евра се финансирани од  глобалниот Заеднички фонд за Целите за одржлив развој или Joint SDG fund, Европската банка за обнова и развој, комерцијалните банки и Владата на Репбулика Северна Македонија“, рече Битиќи.

Ова е финансиски механизам преку кој целиот екосистем на банки, продавачи на производи и даватели на услуги и Владата, се стимулираат да работат заедно со различни засегнати страни за да се обезбеди потребната финансиска и техничка поддршка што ќе ја забрза транзицијата кон иновативни решенија за обновиливи извори на енергија и енергетска ефикасност.

- Advertisement -

 „Зелениот финансиски инструмент ќе отклучи приватен тек на капитал од финансиски институции, мали и средни претпријатија, односно бизнис секторот, а ќе се помогне и на домаќинствата, со фокус на ранливите категории на граѓани“, рече Битиќи.

Сподели!
- Advertisement -