Владата го усвои предлог Буџетот за 2024 година тежок 5,5 милијарди евра

- Advertisement -

Премиерот Ковачевски е дециден дека е развоен Буџет. Министерот за финансии Бесими најави дека приходите во Буџетот ќе бидат повисоки за 10 отсто споредено со годинава, за реализација на капитални инвестиции се планираат 733 милиони евра а дефицитот се проектира на 545 милиони евра

СКОПЈЕ – Владата на денешната седница го усвои предлог Буџетот за 2024 година на министерството за финансии. Премиерот Димитар Ковачевски и министерот за финансии Фатмир Бесими го оценија како развоен и дека ќе обезбеди економски раст.

- Advertisement -

Предлог Буџетот за 2024 година тежи 5,5 милијарди евра, во него над 660 милиони ќе бидат за исплата на плати во јавниот сектор а 733 милиони евра ќе се одвојат за капиталните инвестиции.

„Вкупните приходи на Буџетот на Република Северна Македонија за 2024 година се планирани на ниво од 310,1 милијарди денари односно 5 милијарди и 42 милиони евра или 31,6% од БДП и истите се за 10% повисоки во однос на 2023 година, додека расходите се планирани на ниво од 343,6 милијарди денари или 5,5 милијарди евра што е 35% од БДП или за 5,8% пониско во однос на 2023 година. Вака планираните приходи и расходи резултираат со буџетски дефицит на ниво од 3,4% од планираниот БДП или во апсолутен износ од 33,5 милијарди денари или 545 милиони евра. Планираниот дефицит е во согласност со определбата за фискална консолидација, пропратена со натамошна буџетска дисциплина и обезбеден фискален простор за поддршка на домашната економија и граѓаните и реализацијата на инфраструктурните проекти“, изјави премиерот Ковачевски.

- Advertisement -

Извор – Гласот на Америка

Сподели!
- Advertisement -