Познато е кога ќе бидат готови автономните такси возила на Мате Римац

- Advertisement -

Првите прототиои на електричното роботско такси на Мате Римац ќе почнат да се составуваат во првиот квартал на следната година. Вкупно 60 такви возила се планира да бидат завршени во првиот квартал на 2025 година, а целиот комерцијален проект со стотици робот-такси на улиците на Загреб ќе биде завршен во првиот квартал од 2026 година, дознава Јутарњи лист.

Ова се наведува и во извештајот за реализација на Националната програма за реформи за периодот од мај до октомври годинава, што го усвои Владата на седницата во четвртокот. Таму за првпат детално е објаснето во која фаза проектот добил речиси 180 милиони евра од фондот на ЕУ како дел од Националниот план за закрепнување и отпорност (НПОО) и кој предизвика контроверзии во јавноста поради одложувањето на роковите.

- Advertisement -

Имено, рокот за комплетирање на прототипот беше одложен за една година. Во самата компанија беа прилично цврсто тврдоглави околу ова прашање, но првпат дознаваме во која насока се движи овој голем проект, кој е дебело кофинансиран од ЕУ.

Според сите достапни информации, се чини дека во 2024 година навистина посериозно се развиваат првите автономни возила.

- Advertisement -

Фото – официјална веб страница на Римац Аутомобили

Сподели!
- Advertisement -