Откриена најстарата црна дупка досега

- Advertisement -

Астрономи со помош на вселенскиот телескоп James Webb ја открија најстарата црна дупка кога било набљудувана и откриена досега.

Оваа црна дупка се проценува дека настанала пред повеќе од 13 милијарди години, што значи дека постоела уште од самиот почеток на вселената, 440 милиони години после големата експлозија.

- Advertisement -

Новооткриената црна дупка се наоѓа во срцето на галаксијата и е изненадувачки голема. Нејзината маса е околу 1 милион пати поголема од сончевата маса и може да ги смени од корен досегашните теории за вселената.

Според некои од тие теории, прво настанале галаксиите, а потоа настанале црните дупки во нив, пренесува британски The Guardian.

- Advertisement -

(N1)

(фото: Needpix)

Сподели!
- Advertisement -