Јадрото на Земјата се ниша секои 8,5 години

- Advertisement -

Под површината на нашата планета се случува одушевувачки танц, односно циклично нишање на јадрото на Земјата. Ова откритие може да има сериозни импликации за разбирањето на магнетното поле и геофизичката динамика на Земјата.

Кинески научници сега открија еден ритмички феномен – секои 8,5 години внатрешното јадро на Земјата се ниша околу својата орка на ротација. Ова откритие, кое е опишано во студијата објавена во списанието Nature Communications, произлегува од една минута неусогласување на внатрешното јадро на Земјата и т.н. наметка, односно слокот под кората кој ја формира основата на нашата планета.

- Advertisement -

На длабочина од околу 1.800 милју земјиното јадро е поделено и е составено од надворешна течна обвивка и цврст внатрешен слој. Тоа диктира неколку суштински аспекти на функционирањето на Земјата, вклучувајќи ја и должината на деновите и магнетното поле кое не штити од сончевата радијација.

Новооткриеното нишање во внатрешноста на јадрото може да значи дека во иднина можеме да очекуваме потенцијални промени во формата и движењето на јадрото, како и евентуални промени во магнетното поле на Земјата.

- Advertisement -

Ова откритие е резултат на детална анализа на движењето на половите на Земјата, односно мерење на ротациската оска на Земјата во споредба со кората. Студијата ја направиле геофизичари од Универзитетот Хао Динг од Вухан, Кина.

(Interesting Engineering)

- Advertisement -

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -