Volkswagen ја намалува цената на електричните автомобили и најави имплементација на ChatGPT во возилата

- Advertisement -

Се до неодамна во Volkswagen се надеваа дека до средината на оваа деценија ќе можат да ја престигнат Teslа и да станат водечка компанија на пазарот за електрични возила. Но, испадна дека реалноста е сосема поинаква.

Деновиве навистина се зборува за компанија која може да ја замени Teslа, но тоа не е Volkswagen, туку кинески BYD, кој во последните три месеци од минатата година продал најмногу електрични автомобили во светот. Од друга страна, на кинескиот пазар е забележана многу мала побарувачка за новиот модел VW ID.7, што не се добри вести за германската компанија, за која Кина е многу битен пазар.

- Advertisement -

И покрај тоа, се до неодамна од германската компанија коментираа дека нема за велгуваат во ценовна војна со Teslа и останатите конкуренти, но бидејќи ситуацијата на пазарот не им оди од рака, одлучија да се прилагодат и да направат неколку потези за да станат поконкурентни во однос на Teslа и растечкиот број кинески компании.

Долгорочно, односно во наредните неколку години планираат да претстават поевтини модели на електрични автомобили по цена од 25.000 евра, а можеби и по 20.000 евра. Што се однесува на краткорочните потези, VW неделава најави намалување на цените на своите модели на европските пазари.

- Advertisement -

Така, во Франција моделот ID.3 Pro сега чини помалку од 40.000 евра, додека цената на моделот со појака батерија од 77 kWh ќе чини 44.310 евра. Намалена е и цената на моделот ID.4 и сега ќе чини 44.000 евра. И во Германија почетната цена на ID.3 ќе биде помала од 40.000 евра. Иста ќе биде цената на ID.3 и во Норвешка, која е најнапред во поглед на електрификацијата, a VW најави и промена на ценовната политика и во Белгија и во Шведска.

Минатата година на европскиот пазар биле продадени нешто повеќе од 2 милиони електрични автомобили, што е пораст во однос на 1,6 милиони во 2022 година, а за 2025 година се очекува таа бројка да се приближи до 5 милиони.

- Advertisement -

(Arena EV)

(фото: Formex)

Сподели!
- Advertisement -