СЗО објави: Ракот не прави разлика меѓу богати и сиромашни, но ризикот варира во зависност од тоа каде живеме

- Advertisement -


До 2050 година, во посиромашните земји, бројот на заболени ќе се зголеми за 142 отсто, а стапката на смртност ќе се удвои. Се проценува дека во 2022 година ќе има 20 милиони случаи на рак и 9,7 милиони смртни случаи од рак, објави агенцијата за истражување на рак на Светската здравствена организација, а овој растечки товар ја маскира „значајната нееднаквост“ меѓу богатите и сиромашните земји.

Речиси секој петти човек ќе заболи од рак во текот на својот живот, а секој деветти маж и една од петнаесет жени ќе умре од оваа болест, се вели во соопштението на Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC) објавено во четвртокот, во пресрет. на Меѓународниот ден на ракот, кој се слави на 4 февруари.
Но, ризикот од рак варира во зависност од тоа каде живее пациентот, рече IARC во својот полугодишен извештај заснован на податоци од 185 земји и 36 видови на рак.

- Advertisement -

На пример, во најразвиените земји секоја дванаесетта жена заболува од рак на дојка во текот на животот, но само една од 71 жена умира од него.

Во земјите пониски на индексот на човечки развој, една од 27 жени заболува од рак на дојка – делумно поради тоа што населението има тенденција да биде помладо, но и како резултат на помала изложеност на фактори на ризик, како што е прекумерната тежина – но една од 48 жени умира од него.

- Advertisement -

Жените во тие земји се со помала веројатност да бидат дијагностициран и со многу поголем ризик да умрат од болеста поради доцна дијагноза и несоодветен пристап до квалитетен третман, рече Изабел Соерјоматарам, заменик-шеф на гранката за надзор на рак на IARC.

IARC рече дека до 2050 година, бројот на случаи најверојатно ќе се зголеми за 77 проценти, на 35 милиони, како што населението расте и старее. Но, влијанието ќе биде нерамномерно. Во посиромашните земји, бројот на случаи ќе се зголеми за 142 отсто, објави агенцијата, а стапката на смртност ќе се удвои.

Извор – Zimo.hr

- Advertisement -

Фото – Flickr

Сподели!
- Advertisement -