Со „смарт“ контрола на електричните уреди, осветлувањето и оперативните процеси, битолска компанија ги крати сметките за струја!

- Advertisement -

Дигитализацијата сè повеќе станува секојдневие на луѓето, не само на работното место, туку и дома. Воведувањето на паметни уреди во домаќинството обезбедува многу предности и олеснување на животот, како и заштеда, преку намалување на трошоците за електрична енергија.

Паметните технолошки решенија се дел од проектот „Синергија“ на компанијата Јавен Адвертајзинг на д-р Ана Ристевска. Таа, во интервју за Иновативност вели дека имаат решенија за секој клиент, без разлика дали се работи за оптимизирање на употребата на енергијата во производствени погони, создавање смарт домови или автоматизирање на јавната инфраструктура.

Новинар – Сања Наумовска

- Advertisement -

Г-а Ристевска, објаснете ни каков проект е „Синергија“?

„Синергија“ е револуционерен проект чија цел е да ги унапреди животните и работните средини преку автоматизација и интеграција на паметна технологија. Опфаќа сеопфатен систем за „паметно“ живеење и работење кој се состои од алатки за визуелизација, опрема и софтверски апликации дизајнирани да ги насочат процесите и да заштедат електрична енергија. Без разлика дали станува збор за домаќинства, згради, компании или јавни простори, „Синергија“ нуди целосна контрола врз електрични уреди, апарати, осветлување и оперативни процеси. Преку автоматизација на задачите преку интерфејси погодни за корисникот, клиентите можат ефикасно да управуваат со нивните средини од далечина користејќи паметни телефони, компјутери или таблети.

- Advertisement -

Конкретно, кои се паметните уреди кои им ги нудите на клиентите?

Нудиме низа паметни уреди од меѓународно признати брендови, приспособени да ги задоволат различните потреби на нашите клиенти. Овие уреди вклучуваат рутери, сензори, паметни уреди и интегрирани системи дизајнирани за беспрекорна автоматизација и контрола. Без разлика дали се работи за регулирање на температурата, следење на потрошувачката на енергија или управување со безбедносни системи, нашите паметни уреди ја обезбедуваат основата за создавање интелигентни простори за живеење и работа.

- Advertisement -

Кои се предностите на користење на ваков тип на уреди?

Предностите од користењето паметни уреди во системот „Синергија“ се многубројни. Прво, тие овозможуваат сеопфатна автоматизација, дозволувајќи им на корисниците да ги насочат процесите и да го оптимизираат користењето на ресурсите. Со далечинско управување со уредите и следење на потрошувачката на енергија, клиентите можат да постигнат значителни заштеди на сметките за електрична енергија додека го минимизираат влијанието врз животната средина. Дополнително, паметните уреди ја подобруваат удобноста и безбедноста, нудејќи им на корисниците поголема флексибилност и мир при управувањето со нивните средини. Понатаму, овие уреди ја олеснуваат интеграцијата на обновливите извори на енергија, промовирајќи одржливост и економичност.

Што ве инспирираше да работите на проект како Синергија?

Инспирацијата зад проектот „Синергија“ произлегува од нашата посветеност за унапредување на дигитализацијата и иновациите во секојдневниот живот. Препознавајќи го потенцијалот на паметната технологија при процесот на трансформација на животните и работните средини, ја увидовме можноста за развивање сеопфатно решение кое се однесува на еволуирачките потреби на современото општество. Потпирајќи се на нашата експертиза за развој на веб, софтверски решенија и едукативни ИТ академии и обуки, кои ги нуди нашата верифицирана образовна институција Јавен Адвертајзинг, кои се изведуваат по најсовремени програми усогласено со најновите индустриски стандарди и практики, наменети за возрасни и деца, се одлучивме за еден ваков чекор кој ќе помогне да ги поттикнеме поединците и организациите да започнат со употреба на алатки и вештини со кои ќе напредуваат во сè подигиталниот и автоматизиран свет.

На кои пазари е достапен „Синергија“? Што е она што клиентите најмногу ги привлекува? Или што најмногу им треба?

Моментално „Синергија“ е достапна само на домашниот пазар, со примарен фокус на опслужување на приватни компании и домаќинства. Привлечноста на „Синергија“ лежи во нејзината разноврсност и приспособливост, задоволувајќи широк спектар на клиенти од различни сектори. Она што најмногу ги привлекува клиентите е ветувањето за сеопфатна автоматизација, заштеда на енергија и подобрена контрола врз нивното опкружување. Без разлика дали се работи за оптимизирање на употребата на енергијата во производствени погони, создавање смарт домови или автоматизирање на јавната инфраструктура, „Синергија“ нуди приспособени решенија за задоволување на уникатните потреби на секој клиент.

Дигитализацијата на секој аспект на живеењето несомнено е иднината, но колку се македонските граѓани подготвени сега да ги прифатат и да ги имплементираат овие новини?

Македонските граѓани се повеќе ги препознаваат придобивките од дигитализацијата и стануваат сè поприемливи за имплементација на иновативни решенија како „Синергија“. Како што технологијата станува сè повеќе интегрирана во секојдневниот живот, се зголемува свесноста за предностите што ги нудат смарт системите во смисла на ефикасност, практичност и одржливост. Сепак, за широко распространето усвојување сè уште може да бидат потребни иницијативи за дополнително образование и подигање на свесноста за да се истакнат опипливите придобивки. Со обезбедување пристапна обука и промовирање на влијанието на дигитализацијата во реалниот свет, имаме за цел да го забрзаме усвојувањето на иновативни решенија како „Синергија“ низ македонското општество.

Какви се вашите планови за иднина?

Нашите планови за иднината се вртат околу понатамошно проширување на досегот и влијанието на „Синергија“ и на домашен и на меѓународен план. Посветени сме на континуирани иновации, усовршување на нашите понуди и останување во чекор со новите технологии за да се осигураме дека „Синергија“ ќе остане во првите редови на дигиталната револуција. Дополнително, ќе продолжиме да инвестираме во иницијативи за образование и обука за да ги поттикнеме поединците и организациите со вештините што им се потребни за ефективно да ги косистат сите можности кои ги нуди технологијата. Со поттикнување на културата на иновации и соработка, имаме за цел да создадеме посветла, поодржлива иднина за сите.

Сподели!
- Advertisement -