Eве зошто германските компании не можат да најдат работници!

- Advertisement -

Високите кирии во поголемите германски градови им отежнуваат на компаниите да најдат квалификувани работници, покажа истражувањето на ревизорската куќа PWC.
Многумина сметаат дека високите кирии се клучен недостаток на живеењето во голем град, што поттикна третина од испитаниците да размислуваат за нова работа. Некои веќе го променија, открија авторите на студијата.

Затоа на работодавачите во градовите им е сè потешко да најдат и задржат квалификувана работна сила“, заклучуваат тие. Истражувањето покажало и дека работниците очекуваат голема финансиска помош од работодавачите со високи трошоци за домување.

За потребите на студијата, PWC минатата есен анкетираше 4.200 вработени во Германија на возраст од 18 до 65 години во 12 големи градови, вклучувајќи ги Берлин, Хамбург, Минхен, Есен, Лајпциг и Хановер. Студијата е репрезентативна, тврдат авторите, пренесува Пословни дневник.

- Advertisement -

Огромното мнозинство луѓе сакаат да живеат во голем град поради работата, шопингот, образованието и културните настани, но речиси две третини од испитаниците се незадоволни од кириите, трошоците за сопственоста на имотот и бројот на станови достапни за изнајмување. Состојбата на пазарот на станови во Штутгарт и Михен е особено тешка, покажа истражувањето.

Некои работници изразуваат незадоволство со давање отказ, па така 11 отсто од нив веќе ги смениле работните места поради високите кирии. Во возрасната група од 18 до 34 години бројката се искачува на 17 отсто.

- Advertisement -

Подготвеноста за промена на работните места е особено голема во Берлин, каде поради високите кирии, 19 отсто од работниците побарале нова работа, а 36 отсто од нив размислуваат за таа опција. Процентот е поголем само во Штутгарт, каде нивниот удел достигна 38 отсто.

Извор – Б92

- Advertisement -

Сподели!
- Advertisement -