Huawei го претстави 5.5G стандардот

- Advertisement -

Huawei на Светскиот мобилен конгрес (MWC 2024) во Барселона го претстави 5.5G стандардот, кој влегува во комерцијална примена уште годинава, а дополнително ќе го отклучи потенцијалот на мобилните мрежи и да создаде нови прилики за раст на телекомуникациските мрежи.5.5G ќе биде клучна пресвртница во еволуцијата на 5G мрежата и дополнително ќе го забрза развојот и растот на мобилните услуги.

Huawei претстави цела низа 5.5G, F5.5G и Net5.5G производи и решенија за повеќе сценарија. Досега Huawei веќе им помогна на операторите да покрена 5.5G комерцијална верификација и тестирање во повеќе од 20 градови ширум светот. Го лансираа и првиот темелен модел на телекомуникации во индустријата кој ќе понуди интелигентни апликации базирани на улоги и сценарија за поддршка на барањата на индустријата за агилно давање услуги.

- Advertisement -

Како што истакнаа, 5.5G технологијата ќе донесе значителни подобрувања во однос на 5G на различни показатели на перформанси. 5.5G ги олеснува иновативните услуги како XR и 3D приказните без очила. 5.5G поддржува до 100 милијарди конекции во сите сценарија, задоволувајќи ги потребите за индустриски висока брзина и прилагодувајќи ги на IoT модулите вклучувајќи RedCap и пасивно уреди. Во смисла на детерминистичко искуство, 5.5G ќе ја намали латенцијата на само 1 ms, поддржува позиционирање на ниво на сантиметри и ќе ја зголеми доверливоста на мрежата на toB услуги.

Комерцијалната употреба на 5G слугите почна во 2019 година и во текот на пет години технологијата привлече 1,5 милијарди корисници ширум светот. Моментално, 20% од глобалните мобилни претплатници користат 5G мрежа, а тие корисници генерираат 30%% од вкупниот мобилен промет и придонесуваат за 40% од приходите на мобилни услуги.

- Advertisement -

(Dnevnik.hr)

Сподели!
- Advertisement -