Аналитика ги објави своите две иновативни апликации за спречување на сајбер насилство и зајакнување на сајбер безбедноста

- Advertisement -

Тимот на Аналитика ги објави двете нови мобилни апликации чија цел е да се справат со актуелните прашања за сајбер насилството и сајбер безбедноста кај младите.

- Advertisement -

Социјалниот живот на нашата младина е префрлен на социјалните мрежи но тие во голема мера не се свесни за ризиците кои ги имаат социјалните мрежи како што: cajбер булинг, споделување на приватни податоци, итн. Во денешното дигитално доба, каде технологијата продира во секој аспект од нашите животи, обезбедувањето онлајн безбедност и промовирањето одговорно дигитално граѓанство станаа најважни. Во ваква реалност, станува императив да ги опремиме младите со знаење и вештини за безбедна навигација низ дигиталниот свет.
Препознавајќи ја итната потреба за ефективни решенија во овој домен, Аналитика дизајнираше иновативни апликации кои ќе ги поттикнат младите корисници да се заштитат себеси и своите врсници од сајбер закани.

Првата апликација, насловена како „БезбеденИнтернет“, е дизајнирана да ја подобри свеста за сајбер безбедноста и да им обезбеди на корисниците практични совети и алатки за да се заштитат од онлајн закани. Од безбедно управување со лозинки до практики за безбедно прелистување, „БезбеденИнтернет“ ги опремува корисниците со основни знаења и вештини за сајбер безбедноста, поттикнувајќи побезбедна онлајн средина за сите. На овој начин, Аналитика има за цел да поттикне култура на дигитална писменост и одговорно онлајн однесување кај младината.

- Advertisement -

Во тандем со БезбеденИнтернет, Аналитика ја воведува и апликацијата „CyberBullying“, која е дизајнирана да одговори на растечката загриженост за појавата на сајбер насилството. Со функции како што се механизми и ресурси за пријавување на жртвите, механизми за известување за навредлива содржина и пристап до ресурси за поддршка, „CyberBullying“ им дава овластување на учениците да превземаат проактивни чекори во борбата против онлајн насилството и да промовираат култура на љубезност и почит на интернет.

Двете апликации ја рефлектираат посветеноста на Аналитика да ја искористи технологијата за позитивно социјално влијание и да ги поттикне поединците одговорно да ги искористат придобивките од дигиталниот свет. Со обезбедување достапни и кориснички решенија, ние имаме за цел да поттикнеме побезбедна и поинклузивна онлајн заедница за сите корисници, особено младите луѓе кои се особено ранливи на онлајн закани и насилство.

- Advertisement -

Преку едукација, образование и зајакнување на соработката, Аналитика останува посветена на тоа младите да ги имаат алатките што им се потребни за да движат низ комплексноста на дигиталниот свет со доверба и издржливост.

Апликациите се достапни на следните линкови:
CyberBullying
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gmail.go06006.cyberbullying&pli=1
БезбеденИнтернет
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.a_development.bezbedeninternet

Апликацијата “БезбеденИнтернет“ е развиена во рамки на проектот Зајакнување на капацитетот на младите луѓе и наставниците за примена на мерки за сајбер безбедност и развој на ефективни училишни програми за спречување на сајбер-насилство” кој е поддржан од Фондација Отворено Општество Македонија.

Апликацијата „CyberBullying“ е развиена во рамки на проектот “Strengthening capacity of young people and teachers to apply cyber security measures and develop effective school programs to prevent cyberbullying”, кој е подржан од Амбасадата на Канада за Србија, Црна Гора и Северна Македонија.

Сподели!
- Advertisement -