Ова се најдобрите места за водење бизнис во светот

- Advertisement -

Сингапур, Данска и САД се најдобрите места во светот за водење бизнис, покажа истражувањето за рангирањето на бизнис средината на Economist Intelligence Unit.

Сингапур и понатаму е најдобра географска локација за бизнис, како што беше случај и во последните 16 години, се вели во извештајот. Факторите кои ја дефинираат оваа држава како водечка бизнис дестинација во светот се политичката стабилност и фокусот на помагање на домашните компании од приватниот сектор да се унапредат технолошки.

- Advertisement -

Рангирањето на EIU ја проценува атрактивноста за водење бизнис во 82 земји територии,а се мери на основа на индикатори како што се инфлацијата, трошоците за живот, економскиот раст и фискалната политика.

Анализата, исто така, дава увид во тоа кои економии се подобро позиционирани за раст од другите и ефикасен начин да се идентификува каде наскоро може да дојде до пораст на инвестициската потрошувачка, велат аналитичарите на EIU.

- Advertisement -

На второ и трето место се Данска и САД. Данска има цврсти макроекономски основи и високо квалитетна транспортна и дигитална инфраструктура, па затоа претставува една од најдобрите ,локации за бизнис во светот.

Пазарните прилики ќе останат поволни и во САД, посебно со неколкуте ограничувања за надворешната трговија и инвестициите во САД. Се предвдува дека Сингапур, Данска и САД ќе имаат најдобра бизнис средина и во наредните пет години.

- Advertisement -

Германија и Швајцарија ја заокружуваат првата петорка, а втората ја сочинуваат: Канада, Шведска, Нов Зеланд, Хонгконг и Финска.

(Bizlife)

(фото: Pxhere)

Сподели!
- Advertisement -