BMW гради нова фабрика за батерии за електрични возила

- Advertisement -

Германскиот производел на автомобили BMW почна да гради нова фабрика за батерии за електрични возила во Германија, потврди портпарол на компанијата. Фабриката во баварските градови Ирибах и Штраскирхен треба да произведува до 600.000 високонапонски батерии годишно и ќе вработува околу 1.600 работници.

Локалната управа ги издаде градежните дозволи минатата недела, и поркај приговорите за губење на вредно земјоделско земјхите во корист на фабриката. На референдум одржан минатата есен најголем дел од граѓаните ја поддржаа изградбата на фабриката во Штраскирхен.

- Advertisement -

BMW избираше меѓу 20 можни локации, а изборот на Ирибах и Штраскирхен значи помала оддалеченост од погоните на компанијата во Баварија, во ккои батериите ќе се вградуваат во електрични возила.

(Zimo)

- Advertisement -

(фото: Needpix)

Сподели!
- Advertisement -