Направена најголемата 3Д мапа од вселената

- Advertisement -

Истражувачи употребија DESI инструмент за изработка на најголемата 3Д мапа на вселената и водечките светски мерења на темната материја.

Нсѕлници од Универзитетот Беркли во Америка користеа Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) за изработка на мапата, која можете да ја истражите во интерактивното видео во прилог.

- Advertisement -

Во текот на процесот открија некои примамливи солзи дека нашето разбирање на физиката, вклучувајќи ја и конечната судбина на вселената, може да се целосно погрешни.

DESI е голем меѓународен проект за мапирање на вселената во три димензии, кој почнал да собира податоци уште во 2021 година.

- Advertisement -

Оваа рана верзија на мапата вклучува само податоци собрани во текот на првата година, односно 5,7 милиони галаксии и квазари од планираната цел 40 милиони. Тие податоци на научниците им овозможуваат да продрат во дури 11 милијарди светлосни години длабоко во вселената, со тоа давајќи увид во многу раната вселена со досега невидена прецизност.

DESI е меѓународно соработка на над 900 истражувачи од над 70 институции ширум светот.
Овој телескоп е дизајниран за снимање на милиони галаксии и квазари за да се измери нивната оддалеченост и брзината, а со доволно каталогизирани објекти астрономите можат да пресметаат како брзината на ширење на вселената се менувала со тек на време.

- Advertisement -

(Vidi.hr)

Сподели!
- Advertisement -