Доделени 20 стипендии на студентки од техничките факултети преку иницијативата GEG на Групацијата Лимак

- Advertisement -

Втора година по ред, Групацијата Лимак, преку иницијативата Global Engineer Girls (GEG) доделува 20 стипендии на девојки и млади жени кои студираат на електротехничките, машинските, градежните и факултетите за компјутерски и информатички науки на државните универзитети во земјава.

Студентките кои ќе учествуваат во втората година од програмата на GEG беа избрани на основа на нивните досегашни академски достигнувања и вклученоста во дополнителни активности. Притоа, повеќе од 180 кандидатки аплицираа на јавниот повик што беше објавен на почеток на февруари оваа година.

- Advertisement -

Покрај финансиска поддршка во форма на стипендии, Групацијата Лимак, преку GEG North Macedonia, обезбедува и можности за практикантска работа, обуки за развој на дигитални и друг вид вештини, како и учество во менторска програма што ја спроведуваат искусни професионалци и бизнис лидери.

„Среќна сум што можам да им посакам добредојде на новите стипендистки и воедно да ѝ честитам на генерацијата 2023 за завршувањето на програмата Global Engineer Girls во Северна Македонија. Се надевам дека преку знаењето и искуството кои ги пренесуваме на овие млади девојќи и жени, ќе ги охрабриме и дополнително ќе ги мотивираме да ги остварат своите соништа и да изградат успешна кариера во инжинерските професии и да заземат лидерски позиции, кои некогаш беа резервирани повеќе за мажите“, изјави Еда Јегиналтај-Курт, член на Управниот одбор на Лимак Скопје и на Фондацијата Лимак, која има повеќе од 30 години професионално искуство во градежната индустрија и е ментор во програмата на Global Engineer Girls North Macedonia.

- Advertisement -

На настанот со кој се заокружи првиот циклус од програмата и се означи почетокот на вториот, Еда Јегиналтај-Курт ги сподели својата инспиративна приказна, искуства и совети со GEG студентките од првата и втората генерација. Покрај неа, на настанот говореа и генералната директорка на „Макстил“ Марија Дуковска–Павловска, генералната менаџерка и сопственичка на компанијата „Завар дизајн“ Марта Наумовска-Грнарова, како и Мерита Рамадани-Алими, сопственичка и директорка на компанија „Билд тек“.

Главната цел на инцијативата Global Engineer Girls е да обезбеди активна поддршка за младите жени и девојки да стекнат напредно знаење, практично искуство и да изградат кариера во областа на науката, технологијата и инженерството – позната како СТЕМ област. Исто така, иницијативата се стреми да ги поттикне компаниите да се вклучат во справувањето со родовиот јаз во нивната индустрија и во нивните организациски структури, на тој начин унапредувајќи ја вклученоста на жените во економијата и во општеството.

- Advertisement -

Global Engineer Girls е меѓународна филантропска иницијатива која започна да се спроведува во 2015 година во Турција, а потоа се прошири и во Северна Македонија, Косово и Саудиска Арабија. Главна инспирација за нејзиното покренување беше организациската култура на Групацијата Лимак и личните заложби на претседателката на групацијата, Ебру Оздемир, за зголемување на застапеноста на жените во СТЕМ областа.

Сподели!
- Advertisement -