НАСА сака да донесе примероци од Марс до 2040 година

- Advertisement -

Мисијата Perseverance, која на Марс го испрати роверот Perseverance и хеликоптерот Ingenuity, отсекогаш била замислена како мисија за истражување на Црвената планета. Мисијата која треба да ја наследи треба да ги донесе на Земјата сите примероци сите примероци кои роверот Perseverance ги собрал во текот на своето патување по површината на Марс.

Но, иако научници од Земјата со нетрпение ги очекуваат примероците од Марс, изгледа дека нема да ги видат уште некое време. Откако во септември 2023 година независен одбор го критикуваше планот на НАСА примероци од Марс да се вратат на Земјата дури во 2040 година и трошоците за мисијата кои достигнале 11 милијарди долари, во НАСА одлучија да одговорат на тие критики.

- Advertisement -

Така, администраторот на НАСА, Бил Нелсон, на прес-конференција го откри напредокот на агенцијата во програмата за враќање на примероците од Марс, вклучувајќи и барање иновативни дизајни за враќање вредни примероци од Марс на Земјата. Како што истакна тој, таквите примероци не само што ќе помогнат да го разбереме формирањето и еволуцијата на Сончевиот систем, веќе можат да се користат за подготвување на идните човечки истражувачи и за помош во потрагата на НАСА по знаци на древен живот.

Тој вели НАСА е предана на мисијата за враќање на примероци од Марс, што била и долгорочна цел на меѓународното истражување кое трае последните две децении. За потсетување, роверот на НАСА, Perseverance, собира примероци откако слета на Марс во 2021 година. Нелсон истакна дека на крај на Земјата треба да бидат вратени триесетина примероци.

- Advertisement -

Враќањето примероци од Марс ќе биде една од најсложените мисии кои НАСА ги презела кога било. Заклучокот е дека буџетот од 11 милијарди долари е прескап, а датумот на враќање во 2040 година е предалеку. Безбедното слетување и собирањето примероци, лансирањето ракети со примероци од други планети, што никогаш претходно не било забележано, и безбедниот транспорт на примероци на оддалеченост од над 53 милиони километри назад на Земјата не е мала задача.

(Zimo)

- Advertisement -

(фото: NASA)

Сподели!
- Advertisement -