ММФ прогнозира дека Словенија за пет години ќе ја надмине Италија по куповната моќ

- Advertisement -

Според последните проекции на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), до 2029 година – со оглед на очекуваната разлика во стапките на економски раст , Словенија ќе ја престигне Италија и ќе се приближи многу повеќе до Обединетото Кралство и Франција. Според овој показател веќе е пред Грција, Португалија и Шпанија.
По овогодишниот реален раст на БДП од два отсто, ММФ во Словенија предвидува зајакнување на економската активност од 2,5 отсто во 2025 година, а потоа околу 2,7 отсто за следните години.

Ваквата економска динамика, иако пониска отколку во годините пред избувнувањето на пандемијата „Ковид-19“ и со закрепнувањето по коронавирусот во 2021 година, според прогнозите на фондот, значително ќе ја надмине онаа на членките на ЕУ во западна и јужна Европа, со што постепено ќе се намали развојниот јаз на Словенија со поразвиените земји од Европа.

- Advertisement -

Додека годинава, словенечкиот БДП по глава на жител, изразен во стандардите за куповна моќ, т.е. приспособените меѓународни долари, запрени на вредноста од 53.290, треба да достигнат 66.680 во 2029 година, доколку се остварат прогнозите на ММФ.

Ова би било повеќе од очекуваната вредност на овој индикатор за Италија, која се очекува да се зголеми од 56.910 стандарди за куповна моќ оваа година на 64.830 во 2029 година. Исто така, треба да се забележи дека разликите во развојот во Италија се големи и дека нејзиниот северен дел е генерално една од поразвиените области во Европа, додека особено јужниот дел на земјата се уште е послабо развиен.

- Advertisement -

До 2029 година Словенија би требало многу поблиску до Франција и Обединетото Кралство во однос на БДП по жител и куповната моќ. Словенија пред извесно време по овој критериум ги престигна Грција, Португалија и Шпанија.

Извор – Seebiz.eu
Фотo – Flickr

Сподели!
- Advertisement -