Рекордни цени на сувите сливи на српскиот пазар, извозот руши рекорди

- Advertisement -


Во изминатите години во просек годишно се извезувале околу 24.000 тони суви сливи од Србија во Русија, Австрија, Германија и Хрватска.

По посетата на кинескиот претседател Си Џинпинг и повеќе од 400 негови соработници на Србија, потпишани се 28 извозни договори. Најзначајните, меѓу другото, се однесуваат на земјоделските и прехранбените производи, од кои најзабележително место заземаат сувите сливи, боровинките и говедското месо.

- Advertisement -

Треба да се напомене дека Србија денес е трета земја во светот по производство на слива, веднаш зад Кина и Романија. Послабите жетви во Чиле и САД во последните години доведоа до голема побарувачка за сливи од Србија.
Агроекономистот Бранислав Гулан за порталот Biznis.rs вели дека поради дефицитот на светскиот пазар, сливите сливи од Србија сега имаат рекордна цена од околу три евра за килограм, па можно е да се сруши извозниот рекорд од два милиони евра постигнат десет години.

Во претходните години, на пример во 2015 година, од Србија во Русија се извезени 11.584 тони свежи сливи, кои донеле околу девет милиони евра. Сега кога имаме можност за поголем извоз на суви сливи, важно е тие да се чуваат добро и квалитетно по процесот на сушење, а производителите да внимаваат на влажноста и температурата во просторијата за складирање“, вели Гулан.

Во Србија сливи се одгледуваат на околу 72.316 хектари, а просечното годишно производство е околу 450.000 до 500.000 тони. Најмногу се произведува во областите Мачван, Колубара и Шумадија.

Во изминатите години во просек годишно се извезувале околу 24.000 тони во вредност од околу 13 милиони евра, на рускиот, австрискиот, германскиот и хрватскиот пазар. Во истиот период во Холандија, Франција, Хрватска, Турција и Русија се извезени околу 5.500 тони сливи во вредност од околу 20 милиони евра. Покрај извозот, Србија го увезува и ова овошје, најмногу од Македонија, но количините се занемарливи“, вели соговорникот.

- Advertisement -

Податоците од минатата година покажуваат дека родот од 2023 година паднал поради лошите временски услови, но главоболки кај производителите предизвикале и високата цена на енергијата, недостатокот на работна сила и ниската откупна цена.

Извор – Пословни дневник

Сподели!
- Advertisement -