Европскиот Совет го одобри првиот закон во светот за регулација на вештачката интелигенција

- Advertisement -

Европскиот Совет одобри револуционерен закон кој има за цел да ги усогласи правилата за развој и примена на вештачката интелигенција. Пионерската регулатива го следи пристапот „заснован на ризик“, што значи колку е поголем ризикот да се предизвика штета на општеството, толку построги се правилата. Тој е прв од ваков вид во светот и може да постави глобален стандард за регулација на вештачката интелигенција.

Новиот закон има за цел да го поттикне развојот и прифаќањето на безбедни и доверливи системи за вештачка интелигенција на единствениот пазар на ЕУ. Во исто време, законот има за цел да обезбеди почитување на основните права на граѓаните на ЕУ и да ги стимулира инвестициите и иновациите во вештачката интелигенција во Европа.

- Advertisement -

Законот за вештачка интелигенција ќе важи само за земјите под јурисдикција на ЕУ и предвидува исклучоци како што се системи кои се користат исклучиво за воени и одбранбени цели, како и за истражувачки цели.

„Усвојувањето на Законот за вештачка интелигенција е значајна пресвртница за Европската унија. Овој значаен закон, прв од ваков вид во светот, се справува со глобален технолошки предизвик кој исто така создава можности за нашите општества и економии. Со Законот за вештачка интелигенција, Европа ја нагласува важноста на довербата, транспарентноста и одговорноста кога се работи со новите технологии, а во исто време се осигурува дека оваа технологија која брзо се менува може да процвета и да ги зајакне европските иновации“ – истакна Матје Мишел, белгиски државен секретар за дигитализација, административно поедноставување, заштита на приватноста и градежна регулатива..

- Advertisement -

Казните за прекршување на одредбите од Законот за вештачка интелигенција се одредуваат како процент од глобалниот годишен обрт на прекршителната компанија во претходната финансиска година или однапред определен износ, кој и да е поголем. Малите и средните компании и стартапите ќе подлежат на пропорционални административни казни.

Откако ќе биде потпишан од претседателите на Европскиот парламент и на Советот, законодавниот акт ќе биде објавен во Службениот весник на ЕУ во наредните денови и ќе стапи во сила дваесет дена по ова објавување. Новата регулатива ќе се применува две години по нејзиното стапување во сила, со некои исклучоци за конкретни одредби.

- Advertisement -

Извор – Маркетинг 365

Фото – Wikimedia Commons

Сподели!
- Advertisement -