TikTok има резервен план за да избегне гаснење на мрежата во САД

- Advertisement -

Дали TikTok ќе мора да ја продаде својата американска подружница или дали оваа популарна социјална мрежа ќе мора да го напушти американскиот пазар е сè уште отворено прашање. Американската администрација, се чини, е порешителна од кога било досега или да го затвори TikTok на американскиот пазар или да го пренесе во американски раце, сето тоа под изговор на националната безбедност.

TikTok е во сопственост на кинеската компанија ByteDance, за која американската влада смета дека има блиски односи со кинеската влада, што според нив ја загрозува приватноста на американските граѓани.

- Advertisement -

Но, додека ByteDance и Кина силно ја отфрлија идејата за продажба на кој било дел од „златната кокошка“ во американски раце, се чини дека најдоа потенцијално решение што може да ги задоволи и Американците и Кинезите.

Според американските медиуми, TikTok, наводно, го одвојува својот изворен код за да создаде посебен алгоритам наменет за неговата американска верзија, за да не се покаже дека американската верзија нема контакт со кинеската. Иако нема многу информации што точно прават и како на крајот ќе изгледа американската верзија, извори блиски до компанијата истакнуваат дека се работи на создавање независна верзија на алгоритмот за препораки на TikTok, која не би била во контакт со кинескиот алгоритам.

- Advertisement -

Оваа огромна зделка би требало да трае цела година и треба да и докаже на американската администрација дека американскиот TikTok е одделен од кинескиот и неговата матична компанија ByteDance.

Иако ова може да ја задоволи американската администрација, инсајдерите на TikTok истакнуваат дека може значително да ја намали привлечноста за корисниците и огласувачите бидејќи американската верзија повеќе нема да има пристап до значајните инженерски ресурси што вообичаено ѝ се достапни преку нејзината матична компанија.

- Advertisement -

Од друга страна, TikTok објави дека не планираат да го одвојат кодот или да го одвојат бизнисот на американската и кинеската верзија на TikTok. Потсетија дека податоците на американските корисници во ниту еден момент не им се достапни на кинеските сопственици, но и дека тие поднеле тужба против американската администрација поради законот со кој 19 јануари 2025 година е одреден „денот Д“ до кога TikTok треба да трансфер на управување на некој друг или ќе се соочи со забрана.

(Reuters)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -