Кинези развија 3Д е-кожа која на роботите им дава чувство на допир како човек

- Advertisement -

Кинески научници постигнаа технолошки напредок со развивање на тридимензионална електронска кожа, која може да се нанесува директно како гипс.
Оваа технологија може да се користи за следење на податоците за здравјето на луѓето во реално време, со потенцијални апликации во биомедицинската дијагностика и хуманоидните роботи. Како замисла на професорот Џанг Јихуи од Универзитетот Цингхуа, електронската кожа е способна да декодира и да насетува три механички сигнали: притисок, триење и напрегање.

Зборувајќи за развојот, професорот Џанг откри дека електронската кожа е нов тип на сензор кој ги имитира сензорните функции на човечката кожа.

- Advertisement -

„Во иднина може да се стави на врвовите на медицинските роботи за рана дијагноза и третман, но и како фластер на кожата за следење на здравствените податоци како што се нивото на кислород во крвта и отчукувањата на срцето во реално време. Електронската кожа има многу тактилни рецепторски клетки, кои се густо распоредени и имаат тридимензионална просторна дистрибуција и можат точно да ги согледаат надворешните дразби“, вели Џанг.

Декодирањето на сигналите за притисок, триење и деформација беше значаен предизвик во развојот на оваа технологија. Новата електронска кожа ја надминува оваа пречка благодарение на структурата која имитира човечка кожа, која се состои од епидермис, дермис и поткожно ткиво.

- Advertisement -

Џанг тврди дека неговата иновација оди подалеку и може да го имитира сетилниот фидбек на вистинската кожа. Неговиот тим забележал дека кога електронската кожа допира надворешен објект, повеќе сензори работат заедно.

Сигналите собрани од сензорите минуваат директно низ низа преноси, а потоа се комбинираат со алгоритми за длабоко учење. Овој процес и овозможува на електронската кожа прецизно да ја открие мекоста, тврдоста и обликот на предметот.

- Advertisement -

(Klix.ba)

(фото: Wallpaper Flare)

Сподели!
- Advertisement -