Зошто едукацијата за кибербезбедноста на вработените е задолжителнa денес?

- Advertisement -Едукацијата за сајбер безбедност за вработените е од суштинско значење денес поради зголемената софистицираност и зачестеноста на сајбер заканите. Еве неколку причини зошто таа е задолжителна:

Човечка грешка

- Advertisement -

Многу кибер инциденти се случуваат поради човечка грешка, како што е кликнување на малициозни линкови или отварање на е-пошта за фишинг. Едукацијата на вработените за вообичаените сајбер закани и како да ги препознаат, може значително да го намали ризикот од такви грешки.

Фишинг напади

- Advertisement -

Фишинг нападите продолжуваат да бидат распространет вектор на закана. Вработените треба да разберат како да ја идентификуваат е-поштата за фишинг и кои активности треба да ги преземат ако се сомневаат дека е-поштата е злонамерна.

Заштита на податоци

- Advertisement -

Вработените често ракуваат со чувствителни податоци, вклучувајќи информации за клиентите и интелектуална сопственост. Соодветното образование за сајбер-безбедност гарантира дека тие разбираат како безбедно да ракуваат со овие податоци, намалувајќи го ризикот од прекршување на податоците и проблемите со регулаторната усогласеност.

BYOD (користење на сопствени уреди)

Со зголемениот тренд на политиките на BYOD, вработените користат лични уреди за задачи поврзани со работата. Без соодветно образование, овие уреди може да станат влезни точки за кибер напаѓачите.

Работа на далечина

Пандемијата COVID-19 го забрза преминот кон работа на далечина, што воведе нови предизвици за сајбер безбедноста. Вработените треба да разберат како да ги обезбедат своите домашни мрежи, безбедно да користат VPN и да ги следат најдобрите практики за далечински алатки за соработка.

Закани од Ransomware

Нападите на ransomware претставуваат значителен ризик за организации од сите големини. Вработените треба да бидат свесни за знаците на напад од ransomware и да знаат како соодветно да реагираат за да го минимизираат влијанието.

Барања за усогласеност

Многу индустрии имаат строги регулативи за кибербезбедност и стандарди за усогласеност, до кои организациите мора да се придржуваат. Соодветното образование на вработените обезбедува усогласеност со овие прописи и помага да се избегнат скапите казни и останати реперкусии.

Севкупно, инвестирањето во едукација за сајбер-безбедност за вработените е клучно за градење силно безбедносно држење и заштита на чувствителните податоци и организациски средства од сајбер закани. За да добиете понуда, контактирајте нѐ.

Сподели!
- Advertisement -