Нов тип на машка контрацепција која не се базира на хормони

- Advertisement -

Со децении научниците разгледуваат различни опции за машката форма на контрола на раѓањето. Идеите се движеа од загревање на тестисите со наночестички, „исклучување“ на спермата со апче, до хормонален „приклучок“ за тестисите за инјектирање. Но, додека некои од овие методи покажаа успех кај глувците, дизајнирањето на долготраен, реверзибилен лек без несакани ефекти за употреба кај луѓето се покажа тешко.

Но, сега нов тип на машка контрацепција која не се базира на хормони се покажа успешен кај глувците. Новиот лек не само што е реверзибилен, туку има и многу малку несакани ефекти, според студијата објавена во списанието Science.

- Advertisement -

Се разбира, клиничките испитувања кај луѓето нема да се случат уште со години, но првичните експерименти со глодари покажаа дека вистинската доза на лекот во вистинско време може да влезе во крвотокот, да патува до тестисите и да ја намали хиперактивноста на спермата.

Соединението се нарекува CDD-2807, а истражувачите од Медицинскиот колеџ Бејлор имаат намера да продолжат да го проучуваат соединението зад формулата C29H26N4O.

- Advertisement -

(Bug.hr)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -