Збогум инхалатори – Кинези сакаат да ја лечат астмата со една инjекција

- Advertisement -


Само една инфузија од конструирани долготрајни и мултифункционални Т-клетки гарантира долгорочна ремисија на астма, досега само кај глувците, покажа истражувањето на Универзитетот Цингхуа.

Кинеските научници претставија пионерска клеточна терапија која ветува долгорочно олеснување за астматичарите во форма на една инјекција. Новиот метод, опишан во списанието Nature Immunology, се заснова на напредни техники кои вообичаено се користат во борбата против ракот, а експериментите со животни даваат нова надеж за стотици милиони луѓе ширум светот кои се борат со оваа хронична респираторна болест.

- Advertisement -

Новиот третман користи CAR-T, химерична антигенска терапија со Т-клеточни рецептори и се започнало кога истражувачи од Универзитетот Цингхуа открија дека одредени цитокини, вклучувајќи ги ИЛ-4, ИЛ-5 и ИЛ-13, се клучни предизвикувачи на астма кај околу половина од сите пациенти.

Терапијата со CAR-T-клетки вклучува генетски инженеринг на Т-клетките, кои се неопходни за борба против инфекции и препознавање и елиминирање на специфични цели, како што се клетките на ракот. Истиот принцип сега е прилагоден за третман на астма, очигледно со извонредни резултати. Имено, докажано е дека една инфузија од овие модифицирани клетки овозможува трајно сузбивање на воспалението на белите дробови и ги ублажува симптомите на астма повеќе од една година, досега само кај глувците.

- Advertisement -

Импликациите од ова откритие ја надминуваат астмата. Истражувачите сугерираат дека други болести предизвикани од слични воспалителни процеси, како што се алергии, атопичен дерматитис или опструктивна белодробна болест, исто така може да се третираат со оваа иновативна клеточна терапија. А тоа, пак, може да иницира нов начин на лекување на разни долгорочни воспалителни болести и целосно да го промени начинот на лекување на овие состојби.

Се разбира, потребни се дополнителни испитувања за да се процени изводливоста и безбедноста на овој пристап кај луѓето.

- Advertisement -

(Bug.hr)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -