Слоновите се многу послични на луѓето отколку што можеме да замислиме

- Advertisement -

Истражувачи кои ги проучуваат слоновите забележале интересен феномен низ годините. Понекогаш кога слон вика на група други слонови, сите тие одговараат, но понекогаш кога истиот слон ќе им упати сличен повик, само еден одговара.

Дали е можно слоновите да се обраќаат едни на други со еквивалент на име? Оваа идеја е поддржана од една нова студија која ги проучува дивите африкански слонови во Кенија.

- Advertisement -

Истражувачите ги анализирале вокализациите, главно шумови произведени од слоновите користејќи ги нивните гласни жици, слично на тоа како зборуваат луѓето, произведени од повеќе од 100 слонови во Националниот парк Амбосели и Националниот резерват Самбуру.

Користејќи модел за машинско учење, истражувачите идентификувале нешто што се изгледа дека е компонента слична на името во оние гласови кои идентификуваат одреден слон како наменет примател на пораката.

- Advertisement -

Истражувачите потоа пуштиле аудиоснимка на 17 слонови за да тестираат како тие ќе одговорат на повикот кој очигледно им бил упатен, како и на повикот кој очигледно бил упатен до друг слон.

Во просек, слоновите реагирале посилно на повиците кои беа јасно упатени до нив. Кога слушнале таков повик, тие се однесувале поентузијастички, тргнале кон изворот на звукот и повеќе вокализирале отколку кога слушнале некој што јасно е наменет за некој друг.

- Advertisement -

Наодите на студијата покажуваат дека слоновите се нарекуваат едни со други со нешто слично на имиња, вели бихејвиоралниот еколог Мики Пардо од Универзитетот Корнел, главен автор на студијата, објавена во понеделникот во списанието Nature Ecology & Evolution.

За да се обраќаат едни на други на овој начин слоновите мора да научат да поврзуваат одредени звуци со одредени поединци и потоа да ги користат тие звуци за да го привлечат вниманието на дотичниот поединец, што бара софистицирана способност за учење и разбирање на општествените односи, вели Пардо.

Фактот дека слоновите се обраќаат едни на други како поединци ја нагласува важноста на социјалните врски и особено одржувањето на различни социјални врски за овие животни, додаде тој.

Слоновите, најголемите копнени животни на Земјата, се многу интелигентни и се познати по нивната одлична меморија, способности за решавање проблеми и софистицирана комуникација. Претходните истражувања покажле дека кога се поздравуваат, тие се однесуваат комплицирано, односно имаат визуелни, звучни и тактилни гестови.

Не знаеме со сигурност, но од нашата анализа се чини дека тоа обично се случува за време на контактни повици кога слон вика на друг поединец, често по име, рече биологот за презервација на Државниот универзитет во Колорадо и коавтор на студијата, Џорџ Витемиер.

Тој додава дека употребата на имиња била вообичаена и во комуникацијата на мајката со нејзините младенчиња, често за да ги смири или да ги провери.

Мислевме дека ќе го најдеме и во церемониите за поздравување, но тоа беше поретко кај тие типови на вокализации, додаде Витемиер.

Употребата на гласовни знаци специфични за поединец како што е името е ретка, но не е без преседан во животинското царство. Се покажало дека и делфините и папагалите го прават тоа, но кога го прават тоа, тие само ги имитираат вокализациите произведени од друго животно. Кај слоновите гласните ознаки не се само имитација на звуците произведени од примачот. Наместо тоа, нивните имиња се чини дека се произволни, како човечки имиња. Обраќањето на поединци со произволни имиња веројатно бара капацитет за одреден степен на апстрактно размислување, рече Пардо.

Витемиер додаде дека ова дело нагласува колку се интелигентни и интересни слоновите, изразувајќи надеж дека ќе поттикне поголем интерес за нивна заштита и зачувување.

(Zimo)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -