Македонскиот средношколски тим го освои третото место на POPRI EUSAIR YOUTH 2024!

- Advertisement -

Македонскиот средношколски тим го освои третото место на натпреварот POPRI EUSAIR Youth 2024. Настанот се одржа на 15-16 мај 2024 година во Шибеник, Хрватска. 

Во текот на овие два дена интензивни активности, младите претприемачи ја покажаа својата исклучителна креативност, визија и посветеност во справувањето со општествените предизвици. Тимот на TERRAMEA од Северна Македонија, поддржан од Центарот за управување со знаење, го освои третото место. Нивниот проект, фокусиран на создавање еколошки играчки од природни материјали, ги импресионираше судиите со својот иновативен пристап и еколошката свест.

- Advertisement -

Иако нашиот универзитетски тим не се пласираше во првите три, нивното учество на настанот беше доказ за нивната посветеност и напорна работа. Горди сме на нивните напори и иновативните идеи што ги донесоа на натпреварот.

Целосна листа на победници

- Advertisement -

Категорија на ученици во средно образование

– 🥇 1-во место: SLUGUARD, Словенија
Членови на тимот: Маја Јернејц, Рената Џереб
Ментори: Митја Турк, Јана Горшин Фабјан
Проект: Иновативен органски производ за контрола на штетници користејќи инвазивни растенија.

- Advertisement -

– 🥈 2 место: КЕРАГЛОВ, Босна и Херцеговина
Членови на тимот:*\ Ања Маричиќ, Смиљана Атлагиќ
Ментори: Сузана Готовац Атлагиќ, Марија Стојаковиќ
Проект: Природен производ базиран на кератин за здравје на кожата и косата со локални суровини.

– 🥉 3-то место: TERRAMEA, Северна Македонија
Членови на тимот: Матеј Танасковски, Марко Петровиќ, Јане Митев, Франк Доленц
Ментори: Емилија Ампева, Душица Кранго – Маркоска
Проект: Еко-пријателски играчки направени од природни материјали.

Категорија студенти

– 🥇 1-во место: Сад за ѓубре, Грција
Членови на тимот:* Ернесто Сигалас, Мариос Константудакис
Ментор: Диомидис Кацуракис
Проект: Автономен брод за собирање пловечки отпад во пристаништа и пристаништа.

– 🥈 2 место: Хуморганика, Србија
Членови на тимот:* Страхиња Васиљевиќ, Ненад Лазиќ
Проект: Напредна технологија за вермикомпостирање за брзо производство на висококвалитетно органско ѓубриво.

– 🥉 3-то место: Систем за откривање пожари, Босна и Херцеговина
Членови на тимот: Филип Бештиќ, Данило Блажиќ, Дејан Симиќ, Дејан Икиќ, Бранислав Зориќ
Проект: Систем базиран на дронови за рано откривање и управување со шумски пожари.

 Специјално признание

🎉 Сите победнички тимови ја добија ексклузивната можност да учествуваат на хакатонот FOOD-athon за одржливо снабдување со храна, закажан за 16-18 октомври 2024 година, во Љубљана, Словенија.

Сподели!
- Advertisement -