Кибербезбедносни обуки за вработените во компаниите on-premises

- Advertisement -

Голем број компании ширум светот воведоа строги безбедносни политики кои не дозволуваат решенија за обука за кибербезбедност во облак поради нивната инфраструктура, регулатива и усогласеност или нивоа на доверливост. За да им помогне на овие клиенти да ги подобрат вештините за кибербезбедност на своите вработени, Kaspersky воведе модел on-premises на својата наградувана Kaspersky Automated Security Awareness Platform (ASAP). Со можност да работи без користење на интернет, платформата им нуди на компаниите целосна контрола врз нивните податоци и инфраструктура.

- Advertisement -

Повеќе од 90% од нападите се предизвикани од човечки фактор

Според една неодамнешните студии, 77% од компаниите ширум светот доживеале барем еден кибер инцидент во последните две години, а 94% од нив биле предизвикани од човечки фактор. Меѓу одговорите што е она што компаниите сметаат дека е важно да се преземат за да се спречат потенцијални сајбер инциденти во иднина е спроведувањето на специјализирани обуки и за вработените во ИТ секторите (37%) и за вработените во останатите сектори кои не се поврзани со ИТ (31%).

- Advertisement -

Kaspersky ASAP платформа cloud и on-premises

Една од најефективните алатки за развој на вештини за сајбер-безбедност за вработените во компаниите, Automated Security Awareness Platform се користи од организации во повеќе од 75 земји кои веќе ги подобрија вештините за сајбер-безбедност на повеќе од 2 милиони вработени. Според спроведеното истражување, повеќе од 85% од луѓето кои завршиле обука  забележале дека нивното однесување станало по претпазливо и по промислено после обуката.

- Advertisement -

ASAP платформата сега е достапна и on-premises, што значи дека може да се инсталира во инфраструктурата на клиентите, користејќи ги нивните сервери, така што никој однадвор не може да пристапи до него. Ова е особено важно за бизнисите кои бараат максимални нивоа на доверливост во индустриите, како што се финтек, производство, здравство и владини сектори.

Дополнително, со ASAP платформата која ги покрива сите поглавни кибербезбедносни теми, вклучувајќи ја и индустриската кибербезбедност и безбедноста на информациите при работа од далечина, и на компаниите кои подлежат на регулаторни барања (како што е директивата NIS2 во Европа) им овозможува полесно усогласување со барањата поврзани со директивата, која јасно наведува дека сите вработени, вклучително и повисокото раководство, мора редовно да поминуваат обуки за кибербезбедност.

Решението за подигање на свеста на Kaspersky за подобрување на дигиталната писменост редовно зазема водечки позиции во оценките за рецензија. Во најновиот извештај „2024 Security Awareness & Training Tools Emotional Footprint“, програмата за свесност за безбедностa ASAP уште еднаш беше препознаена како шампион со нето емотивен отпечаток од 90%, што значи дека употребата на производот високо одекнува кај клиентите на емотивно ниво. Меѓу најдобрите карактеристики на производот, корисниците поминаа и симулирани напади и широк опсег на теми. Исто така, едноставноста на ИТ администрацијата, достапноста и квалитетот на решенијата за подобрување на вештините, беа препознаени како едни од најдобрите карактеристики на ASAP.

„Подобрувањето на нивото на дигитална писменост е неопходно за секој вработен, без оглед на големината на организацијата или полето на активност. Како компанија за кибербезбедност ние се погрижуваме вработените – дури и во компаниите чувствителни на безбедност – да можат да пристапат до алатките за учење на дигитална писменост, за да можат да препознаат и да се спротивстават на кибер закани, преку ажурирања на Kaspersky Automated Security Awareness Platform, која со внатрешно уредување, сега ја обезбедува истата функционалност како и облак верзијата, со придобивката за пристап на корисниците до материјали за обука дури и без интернет конекција“, изјави Tatyana Shumaylova, Senior Product Marketing Manager at Kaspersky Security Awareness.

Повеќе за Automated Security Awareness Platform, дознајте тука.

Сподели!
- Advertisement -