Наскоро ќе имаме и роботи што може да се јадат

- Advertisement -

Роботите и храната се многу далеку еден од друг. Роботите се неоргански, гломазни и неразградливи, а храната е органска, мека и биоразградлива. Сепак, едно истражување за развојот на роботите за јадење неодамна напредуваше и ветува позитивни ефекти.

Роботската храна може да го намали електронскиот отпад, да помогне во испораката на исхрана и лекови до луѓето и животните, да го следи здравјето, па дури и да го отвори патот за нови гастрономски искуства. Но, колку сме далеку од тоа да имаме робот кој целиот можеме да го изедеме за ручек или како десерт?

- Advertisement -

Научниците од проектот RoboFood, со седиште во Федералниот институт за технологија во Лозана EPFL, ги решаваат овие и други прашања во новиот труд објавен во списанието Nature Reviews Materials. Во својата работа истражувачите анализираат кои состојки за јадење може да се користат за да се направат делови од роботи за јадење и цели роботи и разговараат за предизвиците на нивното производство. На пример, желатинот може да ја замени гумата, оризовите колачи се слични на пената, чоколадната фолија може да ги заштити роботите во влажни средини, а мешањето на скроб и танин може да имитира комерцијални лепила.

Овие и други материјали за јадење ги сочинуваат состојките на роботските компоненти.

- Advertisement -

„Има многу истражувања за поединечни компоненти за јадење, како што се актуатори, сензори и батерии“, вели Бокеон Квак, еден од авторите на студијата.

Во 2017 година научниците од EPFL успешно произведоа грипер за јадење, структура направена од желатин што може да држи јаболко и потоа да го јаде.

- Advertisement -

EPFL, IIT и Универзитетот во Бристол неодамна развија ново спроводливо мастило што може да се испрска врз храната за да се следи нејзиниот раст. Мастилото содржи активен јаглен како проводник, додека гумени мечиња се користат како врзивно средство.

Во 2023 година истражувачите од IIT ја направија првата батерија што може да се наполни за јадење користејќи рибофлавин (витамин Б2) и кверцетин (се наоѓа во бадемите и каперите) во столбовите на батериите, додавајќи активен јаглен за да се олесни преносот на електрони и нори алгите, кои се користат за виткање суши.

Преполна со пчелин восок, батеријата за јадење широка 4 см може да работи на 0,65 V, што сепак е безбеден напон во случај на голтање, а две такви батерии поврзани во серија можат да напојуваат LED светилка околу 10 минути.

До денес научниците успеаја да соберат роботски системи кои делумно се јадат. Во 2022 година, истражувачите од EPFL и Универзитетот Вагенинген дизајнираа дрон со крилја направени од оризови колачи залепени со желатин. Научниците од EPFL и IIT создадоа и делумно робот за тркалање кој користи пневматски желатински нозе и сензор за навалување за јадење и може делумно да се јаде.

Пред да го напишат рецептот за роботи кои целосно се јадат , истражувачите се соочуваат со неколку предизвици. Еден од нив е недостатокот на разбирање за тоа како луѓето и животните ја перципираат преработената храна со реактивно и автономно однесување.

Исто така, сè уште е тешко да се направи електроника која целосно може да се јаде која користи транзистори и обработува информации. Но, најголемиот технички предизвик е да се поврзат делови кои користат електрична енергија за да функционираат, како батерии и сензори, со оние кои користат течности и притисок за да се движат, како што се актуатори.

По интегрирањето на сите компоненти, научниците сепак треба да ги минијатуризираат, да го продолжат рокот на траење на храната на роботот и да им дадат пријатен вкус на роботите. Добар апетит!

(Vidi.hr)

(фото: PickPik)

Сподели!
- Advertisement -