На момче од Велика Британија по прв пат во светот му е вграден уред против епилепсија во мозокот

- Advertisement -


Оран Ноулсон е првиот човек во светот на кој му е вграден уред во черепот за борба против епилепсија. Имено, инсталиран му е невростимулатор, кој со испраќање електрични сигнали до мозокот ги намалил епилептичните напади на ова момче од Велика Британија за 80%.

Мајката на момчето за ВВС изјавила дека нејзиниот син е посреќен и има многу подобар квалитет на живот. Операцијата за имплантација на невростимулаторот била извршена во лондонската болница Грејт Ормонд Стрит кога Оран имал 12 години, а сега има 13 години.

- Advertisement -

Оран има форма на епилепсија која е отпорна на лекување, која се појавила кога имал три години. Оттогаш имал неколку епилептични напади дневно. Есента минатата година, пред операцијата, мајката на Оран рекла дека епилепсијата доминира со животот на нејзиниот син. Според неа, таа го лишила од детството.

Покрај тоа, момчето има аутизам и нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание (АДХД). Но, како што истакна Џастин, епилепсијата му била најголемата пречка.

- Advertisement -

Оран е дел од проектот CADET, т.е. серија тестови за безбедноста и ефикасноста на длабоката мозочна стимулација во борбата против тешката епилепсија. Во овој проект се вклучени споменатата лондонска болница и високообразовните институции: Универзитетскиот колеџ Лондон, болницата Кингс колеџ и Универзитетот Оксфорд. Невростимулаторот наречен Picotism го произведува британската компанија Amber Therapeutics.

Операцијата на момчето била направена во октомври минатата година и траела осум часа. Ја предводел педијатрискиот неврохирург Мартин Тисдал. Две електроди биле вградени длабоко во мозокот на момчето додека не стигнале до таламусот, клучна мозочна клетка за пренос на нервните информации. Просторот за грешка при инсталирањето на електродите бил помал од еден милиметар. Краевите на проводниците биле поврзани со невростимулаторот. Овој апарат претходно се користел против детска епилепсија, но потоа бил вграден во градите, со жици кои оделе до мозокот.

- Advertisement -

Покрај тоа што бројот на напади значително бил намален, кога се случувале напади биле пократки и полесни. Од хируршката интервенција до денес на момчето воопшто не му била потребна помош од медицинска сестра или професорка, кои постојано се при рака. На уште три деца со Ленокс-Гасто синдром, како редок епилептичен синдром, ќе им бидат вградени невростимулатори.

(Klix.ba)

(фото: Pexels)

Сподели!
- Advertisement -